Začasna vlada je poslala okrepljene policijske enote v vas Majevka, potem ko so se etnični Kirgizi hoteli polastiti zemlje manjšinskih Rusov in Turkov. Foto: EPA
Začasna vlada je poslala okrepljene policijske enote v vas Majevka, potem ko so se etnični Kirgizi hoteli polastiti zemlje manjšinskih Rusov in Turkov. Foto: EPA

Najhuje je bilo v ponedeljek zvečer v vasi Majevka na severnem obrobju prestolnice Biškek, kjer je umrlo pet ljudi, potem ko so kirgiške tolpe napadle domove turške in ruske etnične manjšine.

Zaradi napada na rusko manjšino je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev vojski naročil, da zaščiti etnične Ruse v Kirgiziji. Za zdaj še ni jasno, kakšne ukrepe bo sprejela Rusija, a očitno je, da bodo pri tem sodelovali ruski vojaki, ki so nameščeni v ruskem vojaškem oporišču na severu Kirgizije.

Medvedjev je opozoril, da Kirgiziji grozi anarhija, kar bi lahko imelo posledice za celotno srednjeazijsko regijo. "Vlada ne obstaja, je ni," je bil jasen ruski predsednik, ki je začasno vlado pozval, naj s konkretnimi in učinkovitimi koraki zagotovi stabilnost.

Jug drži z Bakijevom
Da bi se lahko razmere še dodatno nevarno zaostrile, kaže odpor do novih oblasti privržencev strmoglavljenega predsednika Kurmanbeka Bakijeva, ki so ohranili nadzor nad južnim delom države. V mestu Džalalabad jim je celo uspelo oblikovati svojo začasno vlado in na svoji strani naj bi imeli tudi policijo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je potrdil, da je Bakijev v Minsku, kjer so on in njegovi trije družinski prijatelji pod zaščito "države in predsednika osebno". Lukašenko je zagotovil, da lahko Bakijev ostane v Belorusiji in si tam tudi uredi življenje.