Obiski tujih državnikov v Zimbabveju, kakršen je bil postanek Ši Džinpinga, so precej redki. Foto: Reuters
Obiski tujih državnikov v Zimbabveju, kakršen je bil postanek Ši Džinpinga, so precej redki. Foto: Reuters

"Kitajci so nam obljubili, da bodo odpisali naše dolgove, ki zapadejo konec leta, zato trenutno še preračunavamo natančen znesek," je dejal zimbabvejski minister za gospodarstvo Patrick Chinamasa, ki je tudi napovedal, da želijo povečati trgovinsko izmenjavo s Pekingom, zato bodo kitajsko nacionalno valuto juan sprejeli kot plačilno sredstvo v državi.

Zimbabve je svojo valuto, zimbabvejski dolar, zaradi hiperinflacije opustil leta 2009, od takrat pa v državi uporabljajo več tujih denarnih enot, tudi ameriški dolar in južnoafriški rand. Juan so v ta šopek valut sicer uradno dodali že pred časom, a ga do danes niso uporabljali za transakcije v državnih službah, kjer prevladujejo ameriški zelenci, piše Guardian.

"Uporaba juana bo koristila trgovini med Kitajsko in Zimbabvejem, prepričan sem, da se bodo tudi prebivalci Zimbabveja kmalu navadili na novost," je dodal minister.

Peking povsod išče priložnosti
Kitajska je največja trgovinska partnerica te afriške države, s katero mnoge zahodne države zaradi obtožb o kršitvah človekovih pravic ne želijo več poslovati. Dolgoletni voditelj države Robert Mugabe je poleg tega sprejel "politiko pogledovanja proti vzhodu", v kateri se je zavzel za nova zavezništva z vzhodnoazijskimi državami in krepitev že obstoječih.

V Zimbabveju se je na začetku meseca oglasil tudi kitajski predsednik Ši Džinping in podpisal več pomembnih gospodarskih sporazumov, predvsem za obnovitev in gradnjo prometne infrastrukture in elektrarn v državi.