Na zasedanje je prišlo okoli tri tisoč delegatov. Foto: Reuters
Na zasedanje je prišlo okoli tri tisoč delegatov. Foto: Reuters
Li Kečjang
Prvi dan zasedanja je delegate nagovoril premier Li. Foto: EPA

Zasedanje najvišjega organa na Kitajskem bo potekalo do 15. marca, na njem pa bo sodelovalo okoli tri tisoč delegatov, ki jih vsakih pet let izberejo lokalni ljudski kongresi pokrajin, regij in mest ter kitajska vojska.

Prvi dan zasedanja je delegate nagovoril premier Li, ki je predstavil delo vlade v preteklem letu in spregovoril o ciljih za prihodnje leto, eden od teh je nižja gospodarska rast kot v preteklih letih, pri čemer njeno stopnjo pričakujejo pri okoli 7 odstotkih. Ob tem bo država po njegovih napovedih ohranjala primerno ravnovesje med stabilno rastjo in potrebnimi strukturnimi prilagoditvami.

Po letih gospodarske rasti, ki se je merila v dvomestnih številkah, so kitajski voditelji zdaj zavzeli novo politiko in zagovarjajo počasnejše širjenje. Drugo največje gospodarstvo na svetu se po poročanju BBC-ja skuša preusmeriti z izvozno usmerjenega na podlagi vladnih spodbud v model z večjo domačo porabo in obsežnejšim storitvenim sektorjem.

Li je napovedal, da bodo letos v mestih ustvarili deset milijonov novih delovnih mest, stopnjo brezposelnosti pa skušali ohranjati pri 4,5 odstotka. Prav ustvarjanje delovnih mest je ena od ključnih prednostnih nalog vlade, da bi lahko poskrbela za milijone novih diplomantov, ki se vsako leto znajdejo na trgu delovne sile.

Zmanjšanje odvisnosti od premoga
Eden od vse bolj perečih vprašanj azijske velesile je okolje in njegovo onesnaževanje, kar vzbuja vse več nezadovoljstva pri prebivalstvu, to pa pomeni skrb za oblasti, ki zato obljubljajo strožje zakone. Li je dejal, da se bodo onesnaževanju uprli z vso silo, pri tem pa napovedal visoke kazni za tiste, ki ne bodo spoštovali pravil o varovanju okolja.

Eden od ukrepov bo zmanjšanje odvisnosti od uporabe premoga, ki trenutno zadostuje 70 odstotkom potreb po energiji. Odvisnost od fosilnih goriv bodo skušale kitajske oblasti zmanjšati z vlaganjem v obnovljive vire energije, kot je sončna in vetrna energija.

V skladu z napovedmi je vlada sporočila, da se bo vojaški proračun letos povečal za 10,1 odstotka in bo znašal 141,5 milijarde dolarjev. Novo povečanje proračuna je v skladu z načrti o posodobitvi kitajske vojske, kjer se bo pozornost usmerjala na razvoj in izdelavo tehnološko naprednega orožja.

Kitajska zvišuje denar za vojsko
Kitajska zvišuje denar za vojsko