Osama bin Laden je bil ubit 1. maja leta 2011. Foto: EPA
Osama bin Laden je bil ubit 1. maja leta 2011. Foto: EPA
Abotabad
V hiši v Abotabadu se je bin Laden skrival več let. Foto: EPA

Knjiga z naslovom No Easy Day (Težaven dan) je dvignila veliko prahu, še preden je izšla, saj besedila pred tem ni pregledal Pentagon zaradi morebitne objave zaupnih informacij, kot to določa zakon. Avtorja lahko zato doleti kazenski pregon ministrstva za pravosodje.

Matt Bissonnette je knjigo napisal pod psevdonimom Mark Owen in avtorjevo pravo ime bi moralo ostati skrito javnosti zaradi varnosti njega, njegove družine in tovarišev, vendar je nato avtorja razkrila televizija Fox.

Uradna razlaga operacije v začetku maja lani pravi, da so ameriški komandosi po vdoru v hišo v Abotabadu najprej pobili vse, ki so le dajali slutiti znake upora, in so na koncu prišli do bin Ladnove sobe.

Ko so vdrli v sobo, naj bi se vodja teroristične mreže Al Kaida premaknil, kar naj bi bilo videti, kot da hoče poseči po orožju, nato je dobil strel v glavo.

Bissonnette pravi drugače. Bin Laden je strel v glavo dobil že na začetku napada, ko je pokukal skozi vrata. Ko so komandosi vdrli v sobo, je bil že na tleh v zadnjih izdihljajih. Ob njem sta bili dve ženski, ki so ju potegnili stran, in v umirajočega izstrelili še nekaj nabojev, dokler se telo ni nehalo premikati.

Kolega sedel na truplu
Po uradni različici so s truplom najbolj iskanega terorista ravnali spoštljivo, a Bissonnette piše, da so truplo vrgli v helikopter in na poti do letalonosilke v Indijskem oceanu je na njem sedel eden izmed vojakov.

A v helikopterju je bilo malo prostora, saj so bili v njem natrpani vsi sodelujoči v operaciji, in sicer zaradi strmoglavljenja enega helikopterja takoj na začetku operacije.

Avtor še piše, da nihče izmed udeležencev operacije ni bil navdušen nad predsednikom Barackom Obamo in so bili prepričani, da bo njihov uspeh izkoriščal v svojo politično korist.

Eden izmed komandosov naj bi potrto ugotovil, da so s tem uspehom Obami omogočili ponovno izvolitev za predsednika ZDA. Kljub temu pa naj bi ga spoštovali kot vrhovnega poveljnika in so mu bili hvaležni, da je izdal ukaz za napad.

Veliko manj spoštovanja Bissonnette pokaže od ameriškega podpredsednika Josepha Bidna, s katerim so se srečali po operaciji, ko naj bi zbijal neslane šale, ki jih ni nihče razumel in jih je spominjal na "pijanega strica na božični večerji".

Bela hiša navedb v knjigi ni komentirala in tiskovni predstavnik Tommy Vietor je sporočil le, da je Obama dejal, da je v tisti noči roka pravice dosegla bin Ladna. Dodal je še, da so hvaležni vsem, ki so sodelovali v operaciji, zaradi njihovega profesionalizma, domoljubja in poguma.