O Carlinemu lovu na vojne zločine so posneli tudi dokumentarni film Carlin seznam. Foto:
O Carlinemu lovu na vojne zločine so posneli tudi dokumentarni film Carlin seznam. Foto:
Carla Del Ponte
Kredibilnost Del Pontejeve naj bi načela njena gonja proti Vatikanu. Foto: EPA
Hrvatje v podporo Anteju Gotovini
Protesti ob aretaciji Gotovine na Hrvaškem. Foto: EPA
Podpornik Karadžića in Mladića
Karadžića in Mladića Haag še čaka. Foto: EPA

Del Pontejeva v svoji knjigi z naslovom Lov: Jaz in vojni zločinci opisuje, kako sta jo zavrnila tako sveti oče kot nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe George Tenet.

"Če želite videti papeža, pojdite na Trg svetega Petra," so ji odgovorili na njeno prošnjo za srečanje z Benediktom XVI.

Hrvaški samostani skrivali Gotovino?
V delu knjige, v katerem govori o lociranju in prijetju Anteja Gotovine, Carla Del Ponte po poročanju hrvaškega Jutranjega lista ni dala niti enega trdnega argumenta, ki bi podkrepil njeno precej hudo obtožbo, da se je Gotovina skrival po samostanih.

Na to temo Del Pontejeva piše: "Zahvalila sem se Sanaderju in vprašala, če so hrvaške oblasti na razpolago za iskanje po franjevaških samostanih. Odgovoril je, da so. S tem odgovorom in s podatkom neke prijateljske tajne službe, po katerem naj bi se Gotovina skrival v samostanu, sem odšla v Rim na razgovor z monsinjorjem Giovannijem Lajolom, vatikanskim tajnikom za odnose z državami.”

"Vprašala sem, če bi bil Vatikan tako prijazen, da prosi hrvaško škofovsko konferenco, da se vmeša, ker njihovi člani ovirajo poskuse aretacije Gotovine. Monsinjor je pojasnil, da papež nima avtoritete nad škofovsko konferenco."

Papež ne sprejema haaških tožilk
Nazadnje je Del Pontejeva prosila za zasebno avdienco z Benediktom XVI., a je Lajolo brez pomislekov odgovoril, da njegova svetost sprejema "samo predsednike in ministre". Tožilka mu je odgovorila, da je v Corriere della Sera brala, da je papež sprejel vodjo stranke, ki ni bil ne minister, ne premier.

"Če želite videti papeža, pridite v soboto na Trg svetega Petra," je bil monsinjorjev brezbrižen odgovor. Do tega dogodka je prišlo poleti 2005, septembra pa je Del Pontejeva v intervjuju za angleški Daily Telegraph javno obtožila Vatikan, da skriva Gotovino.

Mediji so po tem pisali, da so bili v Vatikanu precej jezni zaradi obtožbe tožilke, nekateri pa so s sklicevanjem na diplomatske vire celo trdili, da je Del Pontejeva škodovala svoji kredibilnosti. Gotovinin odvetnik Luka Mišetić zdaj trdi, da je tožilka februarja ali marca 2006 skušala nagovoriti Gotovino, da prikrije njeno "laž" in javno izjavi, da ga je Vatikan skrival.

Ko te direktor Cie pošlje v ...
V svoji novi knjigi Del Pontejeva opisuje tudi srečanje z direktorjem Cie Georgeom Tenetom, ki jo je pričakal s pozdravom "Carla, draga moja Madame, tožilka." "George, videli smo se septembra. Takrat ste mi rekli, da je Karadžić za Cio prioriteta. Minilo je šest mesecev in sodeč po rezultatih, ti je težko verjeti," je prišla takoj z besedo na dan Del Pontejeva. "Poglej, Madame," je odgovoril Tenet, "Za tisto, kar ti misliš, me boli k...".

Še opomba: Radovan Karadžić, ki ga Haag išče zaradi vojnih zločinov na območju nekdanje Jugoslavije, je še danes na prostosti, nemalo visokih predstavnikov in medijev pa meni, da ZDA nočejo, da bi ga prijeli.

K. S.