Carla Del Ponte se decembra poslavlja s položaja glavne tožilke haaškega sodišča. Foto: EPA
Carla Del Ponte se decembra poslavlja s položaja glavne tožilke haaškega sodišča. Foto: EPA
Srbija ne sodeluje s Haagom

Del Pontejeva je ob koncu svojega najverjetneje zadnjega obiska Beograda, preden se ji decembra izteče mandat, dejala, da mora Srbija izvesti več konkretnih akcij, preden bo lahko pozitivno ocenila sodelovanje s haaškim sodiščem. Povedala je tudi, da je nesprejemljivo, da sta glavna haaška obtoženca Radovan Karadžić in Ratko Mladić še vedno na begu.

"Mladića, Karadžića in preostale ubežnike je treba aretirati in jih privesti v Haag," je bila neomajna Del Pontejeva. "Če bo prišlo do konkretnih akcij, bom lahko Evropsko komisijo in članice Evropske unije obvestila, da je pri sodelovanju Srbije z mojim uradom prišlo do napredka," je še povedala tožilka in dodala, da so pogoji Evropske unije edino učinkovito orodje, ki lahko privede do njihove aretacije

Če ne bo sodelovanja, ne bo EU-ja
Pozitivna ocena Del Pontejeve o sodelovanju s Haagom je ključna za sklenitev pridružitveno-stabilizacijskega sporazuma in začetek pogajanj med Srbijo in Evropsko unijo, ki se bo lahko zgodila šele potem, ko bodo našli in aretirali Mladića. Del Pontejeva je povedala tudi, da tudi po svojem odhodu pričakuje in računa na Evropsko unijo, da bo vztrajala na polnem sodelovanju Srbije s sodiščem kot pogojem za procese pred vstopanjem v povezavo in ob njem.

Po mnenju glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji se Mladić skriva nekje v Srbiji, zato ga tam tudi išče in zahteva njegovo izročitev.

Srbi odločeni sodelovati
Del Pontejeva bo Evropski uniji o sodelovanju Srbije spet poročala naslednji teden, srbski predsednik Boris Tadić in premier Vojislav Koštunica pa sta zagotovila, da srbske oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi prijeli haaške obtožence. "V Srbiji obstaja odločenost in politična volja, da popolnoma zaključimo sodelovanje s haaškim sodiščem," je povedal Koštunica.

Srbija ne sodeluje s Haagom