Kristalina Georgieva je zadnja, ki je vstopila v igro za generalno sekretarko ZN-a. Foto: Reuters
Kristalina Georgieva je zadnja, ki je vstopila v igro za generalno sekretarko ZN-a. Foto: Reuters

"Menimo, da je na vrsti vzhodna Evropa, da zagotovi generalnega sekretarja," je dejal ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin in dodal: "Zelo radi bi na položaju videli žensko." V Varnostnem svetu ZN-a bo v sredo potekal šesti krog glasovanj o novem generalnem sekretarju, pri čemer bodo države članice prvič uporabile barvne glasovnice. Stalne članice (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija) bodo imele svojo barvo glasovnic, izvoljenih deset članic (Ukrajina, Nova Zelandija, Španija, Angola, Senegal, Egipt, Japonska, Malezija, Urugvaj, Venezuela) pa svojo.

V sredo bo torej malce bolj jasno, kakšna je volja stalnih članic, ki imajo pravico veta. Rusija in Kitajska po navadi držita skupaj in dva rdeča kartona bosta pomenila, da kandidat nima podpore s te strani. Trije pa bi pomenili, da je proti kandidatu enotna zahodna fronta. V obeh primerih bi bilo za kandidata tekme konec. Čurkin je še dejal, da je "dobra možnost", da bi VS že nekaj dni po sredinem glasovanju uradno izbral kandidata, ki bi ga predložil v potrditev Generalni skupščini.

Dve kandidatki iz Bolgarije
V boju za naslednika Ban Ki Muna je deset kandidatov, od tega jih je sedem iz vzhodne Evrope, med njimi tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. Po novem sta kar dve kandidatki iz Bolgarije. Sofija je prejšnji teden odrekla podporo generalni direktorici Unesca Irini Bokovi in za svojo kandidatko podprla evropsko komisarko za proračun Kristalino Georgievo. Bokova kljub temu ostaja v tekmi.

63-letna Georgieva, ki je v tekmo vstopila po petih neformalnih krogih glasovanj, se je v ponedeljek predstavila Generalni skupščini ZN-a, kjer je med dvournim zaslišanjem odgovarjala na različna vprašanja, ki so se med drugim dotikala vojne v Siriji, begunske krize in podnebnih sprememb. Podpredsednica Evropske komisije je priznala, da se nekoliko pozno vključuje v tekmo, vendar je menila, da ima izkušnje in sposobnosti, ki so potrebne za vodenje svetovne organizacije.