Lidl je začel umikati sporne torteline s svojih polic. Foto: EPA
Lidl je začel umikati sporne torteline s svojih polic. Foto: EPA
Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič poudarja, da afera še ni ogrozila zdravja ljudi. Foto: BoBo

Avstrijska agencija za zdravje in prehransko varnost je konjsko meso odkrila v tortelinih nemškega proizvajalca Gusto, in sicer v enem izmed dveh vzorcev.

Za zdaj še ni znano, kolikšen delež konjskega mesa je v polnilu, ki naj bi ga glede na deklaracijo sestavljalo zgolj goveje meso. Natančnejše podatke naj bi pristojne oblasti razkrile v ponedeljek.

Družba Lidl Slovenija je sporočila, da domnevno spornega izdelka nima, niti ga ni nikoli imela v ponudbi.

Avstrijske oblasti so to odkrile v okviru poostrenega nadzora nad gotovimi jedmi, ki vsebujejo goveje meso. Podobne preiskave potekajo tudi drugje po Evropi, potem ko so v Veliki Britaniji in v nekaterih drugih državah EU-ja pred dnevi v govejih lazanjah odkrili tudi konjsko meso.

Prvi primer konjskega mesa v zamrznjenih lazanjah so odkrili tudi na Norveškem. Iz trgovinske verige NorgesGruppen so sporočili, da so potrdilo o vsebnosti konjskega mesa v lazanjah znamke First Price prejeli danes, medtem ko so zaradi dvomov, ki so se pojavili v drugih državah, izdelek že konec preteklega tedna umaknili s polic.

Potreben je strog nadzor
Tako imenovana afera s konjskim mesom jasno kaže, da je potreben strožji javni nadzor nad kakovostjo in ne le nad varnostjo prehranskih izdelkov, so danes sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Izpostavili so tudi potrebo po ostrem nadzoru nad sledljivostjo, nad označevanjem in informiranjem potrošnikov o izvoru prehranskih izdelkov.

V Sloveniji verjetno ni spornih izdelkov
Na upravi za varno hrano menijo, da spornih izdelkov iz afere s konjskim mesom, ki dviguje prah v celotnem EU-ju, v Sloveniji ni. Opravili so že preglede v vseh velikih trgovskih centrih, zdaj pa po posameznih trgovinah popisujejo vse sestavljene izdelke, zamrznjene in sveže, ki vsebujejo mleto goveje meso ter se pripravljajo na vzorčenje in analizo.

Kot je pojasnila namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, v aferi s konjskim mesom, ki je izbruhnila na Otoku, še vedno govorimo o poneverbah. "Afera torej še ni ogrozila zdravja ljudi," je dejala.

Glede novice iz Velike Britanije, kjer so v konjskem mesu odkrili sledi fenilbutazona, ki lahko pri človeku izzove resne krvne motnje, je pojasnila, da to ni povezano z omenjeno afero ter da te snovi v spornih lazanjah niso našli.

Staro celino v zadnjih dneh pretresa škandal zaradi prisotnosti konjskega mesa v izdelkih, ki so sicer deklarirani kot goveji. V škandal je vključeno tudi podjetje Findus. Nekatere njihove lazanje so namreč vsebovale kar 100 odstotkov konjskega mesa.

Inšpektorji uprave za varno hrano so v tem tednu opravili najprej preglede v vseh velikih trgovskih centrih in preverili dokumentacijo. Zdaj pa po posameznih trgovinah že delajo popis vseh sestavljenih izdelkov, ki vsebujejo goveje mleto meso. "Tako bomo videli, kaj na slovenskem trgu je takega, kar bi lahko bilo pri nas potencialno nevarno. Pripravljamo se na vzorčenje," je pojasnila Čadonič Špeličeva.

Evropska komisija je zaradi afere s konjskim mesom predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU-ja.

V Sloveniji bodo nenapovedano vzorčenje izvajali inšpektorji uprave za varno hrano, analize pa Nacionalni veterinarski inštitut. Polovico stroškov testiranj bo financiral EU.

EU se je odločil, da bo vzorčenje mesa in mesnih izdelkov potekalo po celotnem EU-ju, določila pa je tudi minimalno število vzorcev.

Za Slovenijo je določenih minimalno deset vzorcev konjskega mesa ter najmanj deset vzorcev izdelkov, ki vsebujejo mleto meso. Verjetno se bodo na upravi za varno hrano odločili za večje število vzorcev.

EU se je odločil, da bodo poleg DNK-analize, ki pokaže ali ovrže prisotnost konjskega mesa v izdelkih, analizirali tudi prepovedano substanco fenilbutazona.

Kot je pojasnila Čadonič Špeličeva, je fenilbutazon substanca v zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetnih sprememb pri športnih konjih. Te substance ne sme biti v prehranski verigi, saj je strupena.

"Če bi jo dalj časa uživali ljudje, predvsem otroci in mladina, povzroča spremembe na kostnem mozgu, zaradi tega tudi dolgoročno aplastično anemijo - pod pogojem, da bi se ta substanca uporabljala dolgo," je dejala.

Dobiček ni razlog za ogrožanje zdravja ljudi
Danes poteka stalni odbor za prehransko verigo, kjer bo uprava za varno hrano dobila konkretna navodila za testiranje mesa. "Bistvo akcije je zajeti čim širšo mrežo proizvodov in svežega konjskega mesa in ujeti morebitne napake, preprečiti vstop mesa, ki bi ogrozil varnost ljudi in povrniti zaupanje potrošnikov. Najbolj ga bomo povrnili s tem, da bomo poostrili nadzor, tako da se bo tudi industrija začela zavedati, da nima pravice na račun dobička ogrožati zdravja ljudi," je še poudarila Čadonič Špeličeva.

Kdaj bodo znani rezultati testiranj, še ni mogla napovedati, saj bodo danes določene tudi metode testiranj. DNK-analiza je lahko narejena v enem dnevu, test na fenilbutazon v dveh dneh, vendar uprava ne ve, katera metoda bo predpisana za testiranja.

Bruselj lahko predpiše metodo, ki je trenutno v Sloveniji laboratoriji ne zagotavljajo. Pri tej možnosti bodo vzorce posredovali v tujino, najverjetneje v Avstrijo, s katero se o tej možnosti že pogovarjajo.