Mejni prehod Jarinje med Srbijo in Kosovom. Foto: Reuters
Mejni prehod Jarinje med Srbijo in Kosovom. Foto: Reuters

Vlada v Prištini se je odločila, da srbskih državnih simbolov na srbskih registrskih tablicah ne bodo več prekrivali s papirnatimi nalepkami, potem ko je podobno odločitev že decembra sprejela srbska vlada.

Srbska vlada je namreč konec decembra odločila, da s 1. januarjem omogoči svobodno gibanje za vsa vozila s kosovskimi registrskimi tablicami. Novico je takrat potrdil direktor urada za Kosovo Petar Petković. Pojasnil je, da gre za obveznost Srbije iz sporazuma o svobodi gibanja iz leta 2011, in poudaril, da ne pomeni priznanja neodvisnosti Kosova.

Kosovski premier Albin Kurti je tedaj napovedal, da bodo recipročno odločitev sprejeli, takoj ko bo njihova mejna policija dokumentirala in dokazala, da Srbija v celoti in neovirano izvaja svojo odločitev.

Potezo obeh vlad je že pozdravil nemški veleposlanik v Prištini Jörn Rohde. Na družbenem omrežju X je zapisal, da bodo s tem olajšali potovanja med dvema sosedama.

Med Beogradom in Prištino so se zaradi nesoglasij glede uporabe registrskih tablic odnosi nevarno zaostrili jeseni leta 2022, napetosti pa so se pomirile šele po dogovoru obeh strani, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije vozil, Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.