Moste, ki deli Kosovsko Mitrovico na srbski in albanski del, varujejo slovenski pripadniki Kforja. Foto: EPA
Moste, ki deli Kosovsko Mitrovico na srbski in albanski del, varujejo slovenski pripadniki Kforja. Foto: EPA
Kosovo
Nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak je prevzel ameriški kontingent Kforja. Foto: EPA
Kosovo
V ponedeljkovih spopadih na mejnih prehodih je umrl pripadnik posebnih enot kosovske policije. Foto: EPA
Boris Tadić
Srbski predsednik je obsodil nasilje in pozval k prekinitvi spopadov. Foto: EPA
Mejni prehoda v rokah Kforja

Enote Kforja so v noči s srede na četrtek prevzele nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak med Kosovom in Srbijo.

Potem ko so jezni Srbi v sredo zvečer napadli in zažgali mejni prehod Jarinje, je nadzor nad obema prehodoma prevzel ameriški kontingent Kforja. V skladu z dogovorom med poveljnikom Kforja, generalom Erhardom Bühlerjem, in predstavniki lokalne skupnosti bodo pripadniki Kforja na prehodih ostali do nadaljnjega ter bodo nadzorovali prehajanje meje in predvsem preprečevali morebitno tihotapljenje orožja.

Bühler je sporočil, da bosta oba mejna prehoda do nadaljnjega vojaško območje omejenega gibanja, saj ne morejo izključiti, da ne bo prišlo do novih incidentov. Pojasnil je, da imajo vojaki dovoljenje za uporabo sile za lastno obrambo, obrambo drugih prebivalcev ter obrambo lastnine in ozemlja pod vojaškim nadzorom.

Predtem se je kosovski parlament zbral na izredni seji, na kateri je z resolucijo podprl vlado pri odločitvi, da s silo prevzame nadzor nad mejnima prehodoma. Za resolucijo je glasovalo 89 poslancev, proti pa le devet.

Poslanci so vlado v resoluciji pozvali, naj zagotovi nadzor kosovskih oblasti nad celotnim državnim ozemljem in uveljavi nedavno sprejeto odločitev o embargu uvoza blaga iz Srbije. Zavzeli so se tudi za to, da mora embargo veljati, vse dokler Srbija ne bo priznala kosovskega carinskega pečata.

Thaci: Za napadi stoji uradni Beograd
Kosovski premier Hashim Thaci je po incidentu na mejnem prehodu Jarinje sklical novinarsko konferenco, na kateri je povedal, da za srbskimi kriminalnimi skupinami, ki so napadle prehod, stoji uradni Beograd, in zatrdil, da se kosovske oblasti ne bodo umaknile s severa Kosova, ker je to njihova država.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je Thacijeve trditve zavrnil ter zatrdil, da skušajo predstavniki srbske vlade že tri dni umiriti zadeve. Povedal je, da za zdaj ni zanesljivih informacij o tem, kdo je zažgal prehod Jarinje, vsem pa je jasno, da napad v prvi vrsti škoduje interesom Srbov in Srbije. "Zato si bomo še naprej prizadevali za umiritev razmer, za vrnitev na prejšnje stanje in za to, da se rešitev najde z dialogom," je še dodal.

Tadić zavrača vse obtožbe
Nasilje na severu Kosova je obsodil tudi srbski predsednik Boris Tadić. "Najostreje obsojam nasilje. Vsak napad huliganov in kriminalcev na Kfor in Eulex postavlja pod vprašaj resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244, ki je mednarodni okvir in ki ščiti mir na Kosovu ter interese Srbije," je dejal. Tadić je že v sredo zvečer pozval k takojšnji prekinitvi nasilja na Kosovu, Srbe na Kosovu pa, naj bodo prisebni in zadržani.

Napetosti od ponedeljka zvečer
V okolici mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova se že od ponedeljka zvečer, ko je Priština tja poslala posebne enote policije, stopnjujejo napetosti. V torek je bil v spopadu s tam živečimi Srbi ubit pripadnik kosovskih specialcev. Posebne enote so se do srede zjutraj v skladu z dogovorom med Beogradom in Prištino umaknile z mejnih prehodov, a so se razmere znova zaostrile.

Srbi so sporočili, da so kosovske oblasti po odhodu specialcev na omenjena prehoda namesto dosedanjih policistov in carinikov srbske narodnosti namestile policiste in carinike albanske narodnosti. Pri tem naj bi jim pomagale sile Kforja.

Slovenski vojaki nadzirajo mostova čez reko Ibar
Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt, je povedal, da so pripadniki motorizirane čete 23. slovenskega kontingenta v sredo zvečer prevzeli nadzor nad mostovoma nad reko Ibar, ki povezujeta srbski in albanski del Kosovske Mitrovice.

24-urno navzočnost na mostovih, v okviru katere nadzorujejo vse dejavnosti, ki bi lahko ogrozile varnost in svobodo gibanja prebivalcev, bodo opravljali do nadaljnjega. Poleg slovenskih vojakov mostova nadzorujejo še pripadniki Eulexa in posebne enote Kforja. V enotah, ki nadzorujejo mejna prehoda, slovenski vojaki ne sodelujejo.

Z ministrstva za obrambo so danes sporočili, da za druge pripadnike slovenskega kontingenta na Kosovu naloge ostajajo nespremenjene, to pa so vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je patriarhija v Peći. Za zdaj ostajajo na matičnih lokacijah.

O razmerah na Kosovu tudi Varnostni svet
Varnostni svet Združenih narodov je sklical posvetovanja za zaprtimi vrati o položaju na Kosovu zaradi zadnjih izbruhov nasilja. Srbija je zahtevala odprto zasedanje, a so bile zahodne članice Varnostnega sveta proti. Prav tako so zasedanje zahtevali že v torek, a so zahodne članice menile, da lahko počaka na avgust, ko bo generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun podal svoje redno poročilo o Kosovu. Ker se je na srbsko stran postavila Rusija, je nastal kompromis, ki predvideva zaprta posvetovanja brez udeležbe predstavnikov Srbije.

Nad operacijo posebnih enot kosovske policije niso bile navdušene niti zahodne stalne članice Varnostnega sveta, ker o njej niso bile predhodno obveščene. Kosovo je priznalo okrog 80 držav, med njimi 22 od 27 članic Evropske unije, Srbija pa vztraja, da priznanja ne bo, pri čemer jo podpira tudi Rusija.

Mejni prehoda v rokah Kforja