Križnar in Mihelič sta že lani v Darfur prinesla majhne kamere. Foto: EPA
Križnar in Mihelič sta že lani v Darfur prinesla majhne kamere. Foto: EPA

Križnar se je prek Čada v Darfur skrivaj odpravil skupaj z ustanoviteljem humanitarne organizacije HOPE Klemnom Miheličem. Obleganim prebivalcem nemirne zahodne sudanske pokrajine sta prinesla novo pošiljko poceni kamer in naprav za pošiljanje posnetkov na splet s pomočjo satelita.

Slovenska aktivista sta prebivalcem na področjih, kjer delujejo sudanska vojska in arabske milice, že lani razdelila majhne vohunske kamere, ki na Kitajskem stanejo le deset dolarjev, a po besedah humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov Suleimana Jamousa učinkujejo bolj kot 20.000 vojakov Afriške unije.

Kamere pregnale posiljevalce
Jamous je že spomladi sporočil, da na področjih, kjer so razdelili kamere, ni nobenih poročil o posilstvih žensk. Pripadniki vojske in milic se namreč bojijo kamer in posnetkov, na katerih bi se lahko znašli oni in njihovi zločini.

"Cenena tehnika povezovanja s svetovnim spletom prek satelitov sedaj žrtvam vojn za naravne vire v Sahelu prvič in na najbolj enostaven način ter brez tuje pomoči omogoča pošiljati posnetke iz odrezanih in zapečatenih enklav v Darfurju medijem, svetovni javnosti in Haškemu sodišču, ne da bi se izpostavljali nevarnosti, da jih bodo prestregli plačanci sudanskega diktatorja Omarja al Bashirja," je zapisal Križnar v svojem sporočilu iz Afrike.

Čad - Ljubljana - New York
V begunskem taborišču na meji med Sudanom in Čadom je Križnar organiziral tudi prvo predstavitev svoje nove knjige "Nafta in voda". V Sloveniji bo knjigo predstavil v četrtek, 2. decembra, na knjižnem sejmu v Ljubljani, nato pa se bosta z Miheličem odpravila naprej v New York, kjer bosta ambasadorki Unicefa Mii Farrow, ki jima je logistično pomagala prek nevarnega vzhodnega dela Čada, predstavila najnovejše razmere.