Ameriški vojak je zatrdil, da uporniki z njim ravnajo korektno. Foto: Reuters
Ameriški vojak je zatrdil, da uporniki z njim ravnajo korektno. Foto: Reuters

Bowe Bergdahl na posnetku nosi sončna očala in je oblečen v ameriško vojaško uniformo skupaj s čelado na glavi. Vojak najprej pove svoje osebne podatke, nato pa obsodi ameriško vojaško vpletenost v Afganistanu. "Žal vam moram povedati, da nam ta vojna polzi iz rok in to bo za nas samo naslednji Vietnam, če ameriško ljudstvo ne bo vstalo in ustavilo tega nesmisla," je dejal Bergdahl in ob tem še obsodil ravnanje Američanov z muslimani v Iraku in Afganistanu.

"Izkoriščanje mladega vojaka"
Ni jasno, kdaj je nastal videoposnetek, njegovo objavo na božični dan pa je ostro obsodila ameriška vojska, ki je spročila, da gre za kruto dejanje. Iz ameriške vojske so še sporočili, da je vojak svoje besede izrekel pod prisilo. "To je grozno dejanje, s katerim izkoriščajo mladega vojaka, ki je bil očitno prisiljen prebrati vnaprej pripravljeno izjavo. To ne kaže na nič drugega kot na nasilne in potuhnjene taktike talibanskih upornikov," je dejal admiral Gregory Smith.

Na posnetku spregovori tudi tiskovni predstavnik talibanov, ki ameriško vlado poziva k izmenjavi zapornikov za Bergdahla. "Islamski emirat Afganistana je zahteval in še vedno zahteva izpustitev določenega dela zapornikov v zamenjavo za tega ameriškega zapornika," se glasijo njegove besede.

Bergdahl je še povedal, da z njim ravnajo dobro in ne tako kot z zaporniki v zloglasnem ameriškem vojaškem zaporu Abu Graib v Iraku. Prvič so posnetek Bergdahla Talibani objavili julija in na njem ameriški vojak poziva k umiku ameriške vojske iz Afganistana. Tudi takrat je ameriška vojska ostro obsodila objavo posnetka in ga označila za talibansko propagando, ki krši mednarodno pravo.