Rusi so v sirski konflikt neposredno vpleteni skoraj leto in pol. Foto: Reuters
Rusi so v sirski konflikt neposredno vpleteni skoraj leto in pol. Foto: Reuters
Rusija zmanjšuje število vojakov v Siriji

"V skladu z odločitvijo vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil Vladimirja Putina je rusko obrambno ministrstvo začelo zmanjševanje oboroženih sil v Siriji," je povedal vojaški poveljnik Valerij Gerasimov.

V Rusijo se bodo prvi vrnili člani posadke letalonosilke Admiral Kuznecov, saj so že izpolnili svoje naloge, ki so jih imeli v Siriji.

Ruski predsednik Putin je 29. decembra napovedal zmanjšanje ruskih sil v Siriji, a poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Rusija je v sirsko vojno vstopila septembra 2015, ko je priskočila na pomoč Al Asadovim silam.

Tudi z rusko pomočjo so sirske sile konec decembra dosegle največjo zmago v slabih šestih letih vojne, ko so iz rok upornikov iztrgale Alep, nekoč največje sirsko mesto.

Rusko posredovanje je Zahod večinoma kritiziral, češ da ruska letala neselektivno obstreljujejo tarče upornikov in je Kremlju edini cilj ohranjanje Al Asada na položaju, ne pa humanitarni vzgibi. Rusija po drugi strani trdi, da je njena tarča Islamska država in da podpornice upornikov pred ruskim posredovanjem kaj dosti za izkoreninjenje skrajnežev niso storile.

Prekinitev ognja
Konec leta so sirska vlada in uporniki podpisali dogovor o prekinitvi ognja po celotni Siriji. Trenutno premirje v Siriji večinoma velja, sporočajo Združeni narodi.

Rusija, Turčija in Iran skušajo sedaj organizirati mirovna pogajanja, ki so predvidena za januar v kazahstanski prestolnici Astana. Kar pa zna biti težavno, saj so skupine sirskih upornikov v ponedeljek sporočile, da so zamrznile pogovore o udeležbi na mirovni konferenci, dokler sirske sile in njeni zavezniki ne bodo prenehali kršiti prekinitve ognja.

Rusija zmanjšuje število vojakov v Siriji