Z Nikeja so sporočili, da so po preiskavi že uvedli izboljšave v svojih kamboških tovarnah. Foto: Reuters
Z Nikeja so sporočili, da so po preiskavi že uvedli izboljšave v svojih kamboških tovarnah. Foto: Reuters
Temperature v kamboških tovarnah se povzpnejo tudi do 37 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Kamboški delavci po eni od hospitalizacij zaradi izčrpanosti. Foto: Reuters

V zadnjem letu je bilo hospitaliziranih več kot 500 delavk v štirih tovarnah, ki izdelujejo opremo in oblačila za omenjeno četverico, poroča Observer. Najresnejši primer sega v november, ko se je v vsega treh dneh zgrudilo kar 360 delavk. Znamke so incidente potrdile.

Onesveščanje zaradi lakote, dehidriranosti in vročine sicer že leta pesti kamboško 6 milijard dolarjev težko tekstilno industrijo, ki zaposluje 600.000 delavcev, večinoma žensk. Observer in Danwatch, danska preiskovalna medijska skupina, sta za potrebe raziskave opravila pogovore z delavkami, sindikati, zdravniki, dobrodelnimi organizacijami in vladnimi predstavniki.

Vir stresa tudi kratkoročne pogodbe
Ženske, ki so se onesvestile, so delale 10 ur na dan, šest dni v tednu in so tožile nad izčrpanostjo in lakoto. V treh tovarnah je bil dejavnik tudi huda vročina s temperaturami 37 stopinj Celzija. V primerjavi s sosednjim Vietnamom, kjer temperatura v tovarnah zakonsko ne sme presegati 32 stopinj, Kambodža omejitve nima postavljene, je pa res, da bi morali delodajalci namestiti ventilatorje ali klimatske naprave, če temperature dosežejo "zelo visoko raven", ki bi delavcem povzročala težave.

Po navedbah sindikatov so bile ključen vir stresa in izčrpanosti tudi kratkoročne pogodbe, značilne za tri preverjene tovarne, zaradi katerih si delavci ne upajo zavrniti nadur.

Minimalna mesečna plača v Kambodži je 136 evrov, z dvema urama nadur na dan pa lahko delavci plačo dvignejo vse do 215 evrov, odvisno od tovarne. Plače se med seboj razlikujejo, a nobena od štirih tovarn delavcem ne plačuje zneska, ki bi jim zadostoval za preživetje - ta je v Kambodži postavljen na 340 evrov, navaja zveza za pravice delavcev Asia Floor Wage.

Porazna tudi požarna varnost
Množična onesveščanja v tovarnah zaustavijo delo in stanejo več 100.000 evrov izgube, kažejo podatki kamboške zveze izdelovalcev tekstila. Tovarna, ki izdeluje športne copate za Asics v provinci Kamong Speu, se je morala začasno zapreti, ko se je v treh dneh onesvestilo 360 delavk.

Porazna je tudi požarna varnost. Na obrobju Phnom Penha se je marca v tovarni, ki izdeluje oblačila za Pumo, onesvestilo 150 delavk, potem ko se je po tovarni razširil gost dim. Čeprav so delavke poročale o eksploziji, je Puma po interni preiskavi sporočila, da je dim zakrivila napaka v generatorju.

Observer je za svojo preiskavo vprašanja naslovil na vse štiri korporacije, ki so zatrdile, da so primere, ki so se zgodili med novembrom lani in marcem letos, preiskale. Nike je sporočil, da so že vzpostavili boljši protipožarni sistem, hladilne sisteme in klimo, medtem ko so pri Pumi za zdaj odgovornim poslali priporočila za vrsto ukrepov, od energetskih tablic in zdravstvenih pregledov za delavce do vzdrževanja ventilacijskih sistemov. Delavcem z najmanj dvoletnim stažem bodo tudi spremenili pogodbe s kratkoročnih na redne.