Zatlers, ki je razglasil referendum, je napovedal ustanovitev nove stranke. Foto: Reuters
Zatlers, ki je razglasil referendum, je napovedal ustanovitev nove stranke. Foto: Reuters

Če bodo volivci izglasovali razpustitev saeime, kar naj bi se po pričakovanjih zgodilo, bodo v tej pribaltski državi razpisali predčasne volitve. Kot najverjetnejši datum za predčasne volitve latvijski mediji omenjajo 17. september. Prve izide referenduma naj bi objavili v nedeljo.

Volilni upravičenci so svoj odgovor na vprašanje "Ali podpirate razpustitev desetega sklica parlamenta?" lahko oddali na katerem koli volišču v državi ali tujini. Da bi zagotovili, da bo vsak dejansko volil samo enkrat, bo vsak volivec v potni list dobili poseben žig o sodelovanju na referendumu.

Parlament ni znova izvolil Zatlersa
Postopek za razpustitev parlamenta je prvič v zgodovini samostojne Latvije po razpadu Sovjetske zveze 28. maja sprožil 56-letni Zatlers, takrat še kot predsednik države, ker je parlament preprečil protikorupcijsko preiskavo na domu enega izmed poslancev. Zatlers je odločitev parlamenta označil za "alarm, ki opozarja na razkorak med zakonodajno in sodno oblastjo vlade". Parlament je nato 2. junija skladno z ustavo volil novega predsednika države. Med kandidati je bil tudi Zatlers, ki pa ga poslanci pričakovano niso "nagradili" z novim predsedniškim mandatom.

Nekdanji predsednik se je nato dejavno vključil v referendumsko kampanjo. Na začetku meseca je napovedal, da namerava ostati v politiki in ustanoviti novo stranko, ki naj bi se imenovala Reformna stranka. Dejal je, to ne bo stranka enega moža in da njen glavni cilj ne bo politika, pač pa bo omogočila, da se bo slišal glas ljudstva. Ustanovni kongres stranke naj bi potekal prav na dan referenduma.