Gbagboja so na Nizozemsko pripeljali sredi noči. Foto: EPA
Gbagboja so na Nizozemsko pripeljali sredi noči. Foto: EPA
Laurent Gbagbo
Gbagbo 11. aprila letos, ko so ga prijeli. Foto: EPA

Letalo, na katerem je bil Gbagbo, je nekaj pred 4. uro zjutraj po srednjeevropskem času pristalo na letališču v Rotterdamu, nato pa so ga s kombijem odpeljali v približno 20 kilometrov oddaljen pripor sodišča v Haagu. Gbagbo bo prvi predsednik države, ki mu bodo sodili pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.

V izjavi, ki so jo prebrali na nacionalni televiziji Slonokoščene obale, so povedali, da je Mednarodno kazensko sodišče prejšnji teden izdalo nalog za Gbagbojevo aretacijo. Ta ga je prejel v torek, v navzočnosti svojih odvetnikov, ko je izvedel tudi, da ga bodo prepeljali v pripor na Nizozemsko.

Gbagboja, ki je Slonokoščeni obali vladal deset let, so aretirali 11. aprila v Abidžanu, nato pa je bil zaprt v Korhogu na severu države, saj so preiskovalci v Slonokoščeni obali sprožili preiskavo zaradi gospodarskih zločinov med politično krizo v državi.

Gbagbo obtožen zločinov proti človečnosti
Sodišče je prejšnji mesec odprlo lastno preiskavo o zločinih, storjenih v Slonokoščeni obali med štirimesečno državljansko vojno, ki jo je spodbudilo Gbagbojevo zavračanje priznanja zmage in predaje oblasti Allassanu Outtaraju po lanskih predsedniških volitvah. Takrat je državo obiskal tudi tožilec sodišča Luis Moreno-Ocampo.

Gbagbo je obtožen zločinov proti človečnosti - umorov, posilstev, preganjanja in drugih nečloveških dejanj, pred sodiščem pa se bo zagovarjal zaradi več kot 3.000 smrtnih žrtev. "Gbagbo nosi individualno kazensko odgovornost kot neposredni sostorilec za štiri točke zločinov proti človečnosti, ki so bili zagrešeni med 16. decembrom 2010 in 12. aprilom 2011," piše v izjavi ICC, ob tem pa so pojasnili, da Gbagbo nikakor ni zadnji človek, ki bo odgovarjal za zločine v Slonokoščeni obali po volitvah. "Gbagbo je prvi, še več jih bo sledilo," je dejal tožilec Moreno-Ocampo.

Gbagbo bo prvi, ki mu bodo sodili pred ICC-jem
ICC je prvo stalno Mednarodno sodišče za vojne zločine, ki je bilo ustanovljeno leta 1998 z rimskih statutom, vse od takrat pa mu ni uspelo, da bi se pred sodiščem pojavil kak visok politični predstavnik. Obtožnico je sodišče sicer vložilo proti sudanskemu predsedniku Omarju Baširju, ki je pa še vedno na oblasti in libijskemu diktatorju Moamerju Gadafiju, ki je že mrtev, Gadafijevemu sinu Seifu Al Islamu pa bodo sodili v Libiji.

Čeprav Slonokoščena obala ni ena od držav članic sodišča, je sprejela njegovo jurisdikcijo.