V Slonokoščeni obali se je po predsedniških volitvah novembra razdivjala državljanska vojna. Foto: EPA
V Slonokoščeni obali se je po predsedniških volitvah novembra razdivjala državljanska vojna. Foto: EPA
Laurent Gbagbo
Gbagbo se je krčevito oklepal predsedniškega stolčka. Foto: EPA
Ujeli Gbagboja

"Misija ZN-a v Slonokoščeni obali je potrdila, da se je nekdanji predsednik Lauren Gbagbo predal silam Alassana Outtaraja in je trenutno v njihovih rokah," je povedal predstavnik ZN-a Farhan Haq.
Haq je dodal še, da misija ZN-a UNOCI "zagotavlja varnost in varovanje v skladu s svojim mandatom". Ta naj bi ščitil politične osebe, med katere sodi tudi Gbagbo.
Gbagbo se je do zadnjega upiral, da bi predal oblast Ouattari.

Volitve v Slonokoščeni obali so bile 28. novembra lani, volilna komisija pa je po njih sporočila, da je s 54 odstotki glasov zmagal Ouattara. A ustavni svet je 3. decembra rezultate volilne komisije razveljavil in sporočil, da je zmagovalec Gbagbo, ki je prejel 51 odstotkov glasov.

Gbagbo: Vztrajno oklepanje oblasti
Gbagbo je bil rojen 31. maja 1945, po izobrazbi pa je zgodovinar. Kmalu je postal sindikalni aktivist in nasprotnik režima tedanjega predsednika Felixa Houphouet-Boignyja, zaradi česar so ga v začetku 70. let prejšnjega stoletja zaprli. V 80. letih se je zatekel v Francijo, še prej pa je ustanovil tajno Ljudsko fronto Slonokoščene obale (FPI). V Slonokoščeno obalo se je vrnil leta 1988.

Kot pripadnik skupnosti betov z zahoda države je bil izključen iz tradicionalne delitve oblasti v državi po koncu francoske kolonialne nadvlade leta 1960. Leta 1990 pa je kljub temu javno vstopil v politiko in bil deset let kasneje izvoljen za predsednika. Gbagbo je kljub številnim pretresom, ki so zaznamovali politično življenje v Slonokoščeni obali, vključno s poskusom državnega udara in državljansko vojno, na oblasti ostal deset let.

Outtara: Šolan v ZDA, favorit mednarodne skupnosti
Alassane Ouattara, ki ga podpira mednarodna skupnost, uživa sloves nepopustljivega in delavnega človeka. Rodil se je 1. januarja 1942. Po očetovi strani izvira iz Burkine Faso, kar mu je dvakrat preprečilo, da bi se potegoval za predsedniški položaj. Doktoriral je iz ekonomije na ameriški univerzi v Pensilvaniji.

V 80. letih je bil med drugim pomočnik generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), kjer je opravljal tudi več drugih funkcij. Med letoma 1990 in 1993 je bil premier Slonokoščene obale. Ouattara, ki je vrsto let preživel v tujini, daje uglajen in profesionalen videz, znajde se v konferenčnih dvoranah in ob formalnih slovesnostih. Ob izbruhu spopadov v Slonokoščeni obali pa se je bil prisiljen soočiti z borci, ki imajo okoli teles ovito strelivo in kri na rokah.

To je politična vrv, po kateri Ouattara doslej še ni hodil. V Slonokoščeni obali, ki ima za seboj dolgo zgodovino političnih in etničnih napetosti, se bo Ouattara, ki prihaja z muslimanskega severa, moral soočiti s stalnim nasprotovanjem in celo krizo legitimnosti. Četudi je bil legitimno izvoljen na volitvah, bi mu mnogi prebivalci Slonokoščene obale namreč lahko očitali, da je prišel na oblast s pomočjo vojaške sile - domače in tuje, mednarodno priznanje pa bi mu lahko prej škodilo kot koristilo. Njegovi nasprotniki so mu zaradi bivanja v tujini in dejstva, da je po očetu iz Burkine Faso, nadeli vzdevek "tujec".

69-letni Ouattara in 65-letni Gbagbo sicer veljata za politika, ki po smrti "očeta naroda" Felixa Houphouet-Boignyja leta 1993 poleg nekdanjega predsednika Henrija Konana Bediea obvladujeta politično življenje v državi.

Ujeli Gbagboja