Sergej Lavrov (levo) optimistično sporoča možnost o skorajšnji razširitvi premirja tudi na Alep. Foto: Reuters
Sergej Lavrov (levo) optimistično sporoča možnost o skorajšnji razširitvi premirja tudi na Alep. Foto: Reuters
false
V Alepu trajajo hudi spopadi, v katerih je v zadnjih 10 dneh umrlo več kot 250 ljudi. Foto: Reuters
false
Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je v Ženevi najprej govoril z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem, nato pa v Moskvi še z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: Reuters

Glede potrebe po prekinitvi sovražnosti v Siriji je sicer Lavrov govoril s posebnim odposlancem ZN-a za Sirijo Staffanom de Misturo, ki je v ta namen obiskal Moskvo. Kot je po poročanju BBC-ja dejal ruski minister, Rusija sodeluje z ZN-om in ZDA, da bi vključili Alep v premirje, ki od sobote velja za širše območje Damaska in pokrajino Latakija na severozahodu države.

A to bi zahtevalo, da bi se morali uporniki umakniti z območij, kjer so tarča džihadistični borci, je dejal Lavrov. Alep je sicer prizorišče hudih spopadov. Od 22. aprila je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu umrlo 279 civilistov. 155 jih je bilo ubitih na območjih pod nadzorom upornikov, 124 pa na območjih pod nadzorom vlade.

V napadih upornikov ubitih 19 ljudi
Sirski observatorij sporoča, da so uporniki z raketnimi napadi na predele mesta pod vladnim nadzorom v torek ubili 19 ljudi, poroča Reuters. Državni medij Ikbarija poroča, da so v napadu na porodnišnico Al Dabit umrle tri ženske, 17 ljudi je bilo ranjenih.

Lavrov je sicer dejal, da je namen pogajalcev Rusije, ZDA in ZN-a razširiti premirje in ga skušati narediti trajnega. Od sobote sicer na širšem območju glavnega mesta Damask in v severozahodni obalni pokrajini Latakija velja premirje, ki ga je enostransko razglasila sirska vlada.

Da bi premirje razširili na Alep, pa bi morali, tako Lavrov, tamkajšnje uporniške skupine zapustiti območja, kjer so tarča borci skupine Fronta al Nusra, ki je povezana z Al Kaido. Na njih se sicer premirje, doseženo februarja, ne nanaša.

De Mistura v Moskvo po Ženevi
D‏e Mistura je dvomesečno prekinitev spopadov, ki je bila februarja dosežena ob posredovanju Moskve in Washingtona, označil kot "omembe vreden napredek". Dodal je, da bi morali obe svetovni sili pomagati "vsem nam, da zagotovimo, da bo prekinitev spopadov obveljala", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lavrov pa je dejal, da ni druge alternative, kot je politični dogovor o rešitvi krize v Siriji.

De Mistura se je v Moskvo odpravil po sestanku z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem v Ženevi. Pogovori v Moskvi so najnovejši poskus, da bi rešili mirovne pogovore o Siriji, ki jih ogrožajo spopadi na območju Alepa.

Zaradi spopadov v Alepu sta danes Francija in Velika Britanija predlagali sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN-a. Francoski veleposlanik pri ZN-u Francois Delattre je razmere v tem mestu opisal kot mučeniško središče upora proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu. "Alep gori in nujno je, da se osredotočimo na to prednostno vprašanje," pa je dejal britanski veleposlanik Matthew Rycroft. Seja naj bi bila v prihodnjih dneh, poroča AFP.

Pogovori o Siriji bodo v sredo potekali tudi v Berlinu, kjer se bo de Mistura sešel z nemškim in francoskim zunanjim ministrom Frank-Walterjem Steinmeierjem in Jean-Marcom Ayraultom ter vodjo sirske opozicije Rijadom Hidžabom, še poroča AFP.