V napadu na bolnišnico Al Kuds, ki jo podpirajo Zdravniki brez meja, je umrl tudi eden od zadnjih pediatrov v Alepu. Foto: Reuters
V napadu na bolnišnico Al Kuds, ki jo podpirajo Zdravniki brez meja, je umrl tudi eden od zadnjih pediatrov v Alepu. Foto: Reuters
Lokalne oblasti za napad na bolnišnico Al Kuds obtožujejo ruske in sirske sile. A ruska in sirska vojska sta vse obtožbe zanikali. Foto: Reuters
Alep
Prebivalci območja Bustan al Kaser v Alepu, ki je pod nadzorom upornikov, si ogledujejo mesto zračnega napada. Foto: Reuters
Sirija: Položaj v Alepu na robu katastrofe

Napad na bolnišnico Al Kuds, ki je na območju pod nadzorom upornikov, se je zgodil v sredo. Lokalne oblasti za napad krivijo ruska ali sirska letala. Tako ruska kot tudi sirska vojska sta medtem obtožbe že zanikali, Američani pa so sporočil, da zbrani podatki kažejo, da so za napad odgovorne režimske sile predsednika Bašarja Al Asada.

ZDA: Rusija naj ustavi Asada
Ameriški državni sekretar John Kerry je v izjavi dejal, da kaže, da je šlo za "nameren napad na znano bolnišnico", ki sledi vzorcu napadov sirskih vladnih sil na zdravstvene ustanove in delavce, ki so doslej zahtevali več sto življenj. Rusijo je pozval, naj uporabi svoj vpliv na režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada in ga odvrne od takšnih napadov.

Pozneje je State Department sporočil, da zbrani podatki kažejo, da so napad na bolnišnico zakrivile vladne sile. "Podatki, ki jih imamo, kažejo, da so napad izvedle režimske sile," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby in zanikal izjavo ruskega obrambnega ministrstva, da so v sredo zvečer na Alepom opazili letalo, ki pripada koaliciji držav pod vodstvom ZDA.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v odzivu na zadnje dogodke pozval Rusijo in ZDA, naj pritisneta na vojskujoče strani in jih pozoveta h koncu bojevanja. Hkrati je pozval h kredibilni preiskavi zračnega napada na bolnišnico v Alepu.

V tednu dni v Alepu najmanj 186 mrtvih
V četrtek pa so spopadi v Alepu med uporniki in vladnimi silami skupaj zahtevali 34 življenj civilistov. V uporniškem obstreljevanju je bilo ubitih 14 civilistov, v napadu provladnih sil na četrti v rokah upornikov pa najmanj 20 ljudi. Po podatkih observatorija je bilo v najnovejšem valu nasilja, ki je to mesto na severu Sirije kljub prekinitvi ognja zajel v petek, doslej ubitih najmanj 186 ljudi. Nasilje se je okrepilo, potem ko so začele krožiti govorice, da sirska vojska ob podpori ruskih zračnih sil pripravlja obsežno ofenzivo v Alepu.

Egeland: Položaj v Alepu katastrofalen
Posebni odposlanec Združenih narodov za humanitarne zadeve Jan Egeland je položaj v Alepu označil za katastrofalnega. "V zadnjih dneh so bombardirali, pohabili ali ubili toliko humanitarnih in zdravstvenih delavcev, da je zdaj pod vprašajem celotna oskrbovalna pot za milijone ljudi," je opozoril Jan Egeland, svetovalec posebnega odposlanca ZN-a za Sirijo Staffana de Misture. Kot je dodal, bodo prihodnji dnevi ključni za oskrbo večjega dela Sirije s humanitarno pomočjo. Po njegovih besedah so konvoji s humanitarno pomočjo lahko dosegli 52 odstotkov vsega ozemlja, ki je bilo v rokah vladnih sil ali upornikov, s čimer so pomagali 225.000 ljudem. Ob tem je Egeland izrazil obžalovanje, da pomoč še ni prišla do 35 krajev, kjer živi skupno 905.000 ljudi.

Sirska vlada o "ameriški agresiji"
Sirska vlada je medtem sporočila, da je v Sirijo vstopilo 150 ameriških vojakov, ki so pristali na severovzhodu države na območju Rmeilan, ki je pod nadzorom kurdske milice YPG. Sirska vlada je vstop Američanov označila za "očitno agresijo". Prihod do 250 ameriških vojakov v Sirijo je v ponedeljek napovedal ameriški predsednik Barack Obama. Američani naj bi pomagali Kurdom pri boju proti Islamski državi.

De Mistura pozval ZDA in Rusijo, naj rešita mirovni proces
Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je ZDA in Rusijo pozval, naj na najvišji ravni posredujejo za rešitev mirovnih pogovorov o Siriji, saj da je prekinitev ognja, ki velja od konca februarja, "še komaj živa". Kot je dejal, za prihodnji mesec načrtuje še en krog mirovnih pogovorov, vendar pa je pred tem treba vnovič oživiti vse krhkejšo prekinitev ognja. Po njegovih besedah je zapuščina ameriškega predsednika Baracka Obame in ruskega predsednika Vladimirja Putina odvisna od uspeha mirovnega procesa v Siriji.

Vsakih 25 minut umre en Sirec
Opozoril je, da je bila krhka prekinitev sovražnosti sicer rešena pred popolnim propadom, vendar bi lahko propadla kadar koli. V zadnjih 48 urah je bil povprečno vsakih 25 minut ubit en Sirec, vsakih 13 pa en ranjen, je navedel. De Mistura je poudaril, da bodo mirovna pogajanja uspešna samo, če se bodo sovražnosti znova zmanjšale na takšno raven, kot je bila takoj po februarskem dogovoru o prekinitvi ognja.

Povedal je še, da je bil na mirovnih pogovorih narejen določen napredek, predvsem na področju politične tranzicije, kljub spopadom in odhodu opozicijskih predstavnikov s pogajanj zaradi stopnjevanja konflikta.

Sirija: Položaj v Alepu na robu katastrofe