Logar v Parizu usklajeval predsedovanje

Logar je francoskemu kolegu predstavil slovenske prednostne naloge in program predsedovanja. Ministra sta na konferenci poudarila, da bo na mizi obeh predsedovanj veliko skupnih tem, zato je potrebnega veliko usklajevanja, državi naj bi sodelovali z roko v roki, iz Pariza poroča dopisnik RTV Slovenija Igor Jurič. V ospredju bodo zelena tranzicija in z njo podnebje, digitalizacija in Konferenca o prihodnosti Evrope.

Ministra sta govorila tudi o Zahodnem Balkanu. "Med Severno Makedonijo in Bolgarijo je nekaj težav. Upamo, da bodo slovenske pogajalske sposobnosti prinesle rešitev. Sprejemni proces moramo z Albanijo in Severno Makedonijo začeti hkrati, ne pa ločeno," je po srečanju dejal Le Drian.

Glede migracij sta ministra izrazila željo, da se nezakonite migracije ustavijo. Govorila sta tudi o Rusiji in Afriki, še poroča Igor Jurič.

Na skupni konferenci sta ministra tudi poudarila, da je sodelovanje med državama odlično. Delita skupna področja interesov, predvsem glede okrevanja EU-ja po pandemiji covida-19, izgradnje strateške suverenosti ter odpornosti. Državi si prizadevata za izgradnjo večje avtonomnosti na področju zdravja in kibernetske varnosti kot del širše strateške suverenosti Unije, pa so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.