Novela je nastala kot odgovor na številna turška predreferendumska zborovanja v evropskih mestih, ki so jim v Avstriji glasno nasprotovali. Foto: EPA
Novela je nastala kot odgovor na številna turška predreferendumska zborovanja v evropskih mestih, ki so jim v Avstriji glasno nasprotovali. Foto: EPA

Po noveli zakona, ki je postala znana pod nazivom "lex Erdogan" (Erdoganov zakon), morajo biti tuje predvolilne prireditve napovedane najmanj teden vnaprej, vlada pa jih lahko prepove.

Novela je namreč nastala kot odgovor na številna turška predreferendumska zborovanja v evropskih mestih, ki so jim v Avstriji glasno nasprotovali. Nekaj dogodkov s politiki turške Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je bilo namreč načrtovanih tudi v Avstriji. Aprila bodo turški državljani na referendumu odločali o ustavnih spremembah, ki bi predsedniku države podelile več pristojnosti, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa si želi podporo zagotoviti tudi med državljani, ki živijo v evropskih mestih.

Turčija se je zaradi prepovedi zborovanj v podporo ustavnim spremembam v nekaterih mestih sprla z Nemčijo in Nizozemsko.

Možnost prepovedi zborovanj
Glavna točka novega zakona je možnost prepovedi tujih volilno-kampanjskih dogodkov, ki pa jih morajo napovedati najmanj teden dni vnaprej. Prijavni rok se je spremenil tudi za notranjepolitične dogodke in shode. Namesto 24 ur prej morajo biti napovedani najmanj 48 ur prej. Zaradi varnosti bo morala odslej med dvema shodoma potekati tako imenovana tamponska cona v širini od 50 do 150 metrov.

V zakon morajo vključiti še konkretne razloge za prepovedi zborovanj, med drugim, če vsebina shoda krši evropsko konvencijo o človekovih pravicah. V Avstriji lahko že zdaj prepovejo prireditve, a le zaradi pomanjkljive varnosti. Novelo zakona naj bi dokončno sprejeli do konca marca in bo začela veljati takoj po sprejetju.