Gadafi, ki se trenutno mudi v Moskvi, je septembra prvič po letu 1953 gostil ameriškega državnega sekretarja - oziroma sekretarko, to je bila Condoleezza Rice. Foto: EPA
Gadafi, ki se trenutno mudi v Moskvi, je septembra prvič po letu 1953 gostil ameriškega državnega sekretarja - oziroma sekretarko, to je bila Condoleezza Rice. Foto: EPA

nakazala vso odškodnino, 1,5 milijarde dolarjev.

Po tem nakazilu, ki je bilo izvršeno v petek, je ameriški predsednik George Bush takoj podpisal ukaz, s katerim je razveljavil vse teroristične obtožbe proti Libiji in ji dal tudi imuniteto za naprej. Ameriški senat je namreč zadrževal sredstva za gradnjo veleposlaništva v prestolnici Tripoli in za imenovanje svojega veleposlanika.

Po besedah predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Seana McCormacka gre za pomembno prelomnico za družine žrtev terorizma in hkrati za prelomnico za odnose med državama.

Roka roko umije ...?
ZDA in Libija so se dogovorile, da bo zadnja v posebni sklad nakazala 1,5 milijarde dolarjev, ZDA pa bodo v isti sklad namenile 300 miilijonov dolarjev. ZDA so ta denar nakazale kot odškodnino za 41 žrtev ameriških zračnih napadov na Bengazi in Tripoli leta 1986, ki jih je kot maščevanje za napad na berlinsko diskotetko, v kateri sta umrla dva ameriška vojaka, ukazal takratni ameriški predsednik Ronald Reagan.

Od zamrznjenih do toplih odnosov
Libija je takrat na to dejanje odgovorila z napadom na ameriško letalo, ki je eksplodiralo nad škotskim mestom Lockerbie. V napadu je umrlo vseh 269 ljudi na krovu, na tleh pa še 11 ljudi. Zaradi tega dejanja je bila Libija dolga leta pod sankcijami Organizacije združenih narodov, odnosi z ZDA pa so se začeli popravljati, ko je libijski predsednik Moamer Gadafi sodišču v Haagu izročil dva osumljenca za omenjeni napad, nato pa se je država leta 2003 odpovedala tudi orožju za množično uničevanje.

A. P.