Spomin na nesrečo v Lockerbieju pri prebivalcih mesta še živi. Foto: EPA
Spomin na nesrečo v Lockerbieju pri prebivalcih mesta še živi. Foto: EPA
Odgovornost za bombo na letalu je prevzela Libija. Foto: EPA

Nad mestom je namreč pred natanko 20 leti razneslo letalo družbe Pan Am, pri čemer so umrli vsi, ki so bili na letalu, hkrati pa tudi 11 prebivalcev mesta. Tako so se v mestu z več manjšimi obredi spomnili žrtev, zvečer pa so žrtvam posvetili dve maši. Tragičnega dogodka so se spomnili tudi v ZDA.

Letalo Pan Am 103 je bilo na poti iz Londona v New York, ko je 21. decembra 1988 eksplodiralo nad Lockerbiejem. Umrlo je 243 potnikov, 16 članov posadke in enajst ljudi na tleh.

Spomin na nesrečo še živi
Za prebivalce Lockerbija je spomin še vedno zelo živ. George Stobbs, ki je bil pred 20 leti policijski inšpektor, se zelo dobro spominja dogodkov. "Nihče ni zares vedel, kaj se je zgodilo. Videli smo, da je padlo letalo, a jaz sem mislil, da je bilo vojaško," pojanjuje Stobbs. Dejal je, da je sprva menil, da ne bo več kot 20 žrtev, ko pa je ugotovil, da je šlo za potniško letalo, se je zavedal razsežnosti tragedije.

Vzdušja, ki je po padcu letala vladalo v mestu, pa se spominja še ena priča. "Za božič smo bili doma, a nismo imeli okrašenih drevesc. Vse smo podrli. Jedli smo večerjo in gledali delavce, kako umikajo razbitine letala," je za BBC dejal Maxwell Karr.

Libija prevzela odgovornost
Za podstavljeno bombo na letalu je odgovornost prevzela Libija, ki bo sorodnikom žrtev tega napada in napada na berlinsko diskoteko, ki se je zgodil dve leti prej, skupaj plačala 1,5 milijarde dolarjev. Prvi del sredstev je bil na poseben račun nakazan oktobra letos.

Libija je 15. avgusta s pismom Združenim narodom uradno priznala odgovornost za nesrečo letala družbe Pan Am nad Lockerbiejem leta 1988 in obljubila, da se bo pridružila mednarodnemu boju proti terorizmu. Libija se je s pismom ZN-u obvezala tudi, da bo svojcem žrtev napada izplačala 2,7 milijarde dolarjev odškodnine. ZN je nato 12. septembra odpravil sankcije proti Libiji iz leta 1992, ki jih je VS ZN-a uvedel zaradi takrat še domnevne vpletenosti Libije v bombni napad na ameriško letalo.

Tajni agent obsojen na smrt
Libijski tajni agent, 51-letni Abdel Baset Al Al-Megrahi je bil 31. januarja 2001 zaradi atentata na letalo pred škotskim sodiščem na Nizozemskem obsojen na dosmrtni zapor. Kot je 24. novembra odločilo škotsko sodišče, pa bo moral v zaporu odsedeti najmanj 27 let, preden bo lahko zaprosil za pogojni izpust. Al Amin Halifa Fimah pa je bil oproščen in izpuščen na prostost.

M. R.