Srbske oblasti so kriminalcem napovedale vojno. Foto: EPA
Srbske oblasti so kriminalcem napovedale vojno. Foto: EPA

Srbija in ves Balkan sta na glavnem križišču delovanja organiziranih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s kopico nezakonitih dejavnosti, kot so tihotapljenje mamil, orožja, ljudi in izsiljevanje.

Srbski notranji minister Ivica Dačić se strinja z ocenami, da je bilo v Srbiji v zadnjih desetih letih opranega za milijardo evrov denarja. "Denar sumljivega izvora se je pojavljal v privatizacijskih poslih. Zakoni so bili pomanjkljivi in to moramo spremeniti v sodelovanju z evropskimi organi," je dejal Dačić, ki je tudi prvi namestnik predsednika vlade.

Minister pojasnuje, da so mafijske združbe iskale podporo v političnih in gospodarskih krogih, a napoveduje, da bodo preiskave odkrile, katera podjetja so bila privatizirana z "umazanim" denarjem. "Prizanesli ne bomo nikomur," je odločen Dačić.

Zaplenitev mafijskega premoženja
V zadnjem letu in pol je srbska policija prijela več sto ljudi, ki so osumljeni povezav z mafijo, ob tem pa so zaplenili še za okoli sto milijonov evrov nepremičnin in avtomobilov. Prejšnji mesec je generalni državni tožilec izdal obtožnico za srbsko-črnogorsko skupino pod vodstvom Darka Šarića, ki jo sumijo, da so lani iz Južne Amerike pretihotapili 2,6 tone kokaina.

"Manjše skupine so pridelale milijone evrov. Večje skupine, kot je Šarićeva, pa veliko, veliko več," je pojasnil Dačić.

Prav odločen boj srbskih oblasti proti organiziranemu kriminalu je očitno opomnil mafijce, da jim organi pregona "strežejo" po življenju, za ohranitev svojih nezakonitih dejavnosti pa so očitno pripravljeni tudi na najdrznejša dejanja.

Tako so varnostni organi aprila okrepili zaščito za predsednika Borisa Tadića, potem ko so se pojavili namigi, da mafijci pripravljajo atentat nanj. Omenjena je bila prav Šarićeva združba, ki naj bi bila za izvedbo atentata na predsednika in druge vodilne predstavnike oblasti pripravljena odšteti kar 30 milijonov evrov.