Matere iz Srebrenice so razočarane nad dosedanjim delom glavne haaške tožilke. Foto: EPA
Matere iz Srebrenice so razočarane nad dosedanjim delom glavne haaške tožilke. Foto: EPA
Del Pontejeva na obisk Balkana

Del Pontejeva bo med petdnevno potjo po Balkanu obiskala Črno goro, Hrvaško in BiH, kjer se bo v Potočarih udeležila slovesnosti ob obletnici pokola 8.000 Muslimanov iz Srebrenice. Srebreniške matere niso navdušene nad njenim prihodom, saj so razočarane nad njenim delom, še posebej v zadnjem letu.

Pred dvema letoma se Del Pontejeva ni udeležila 10. obletnice pokola, ker do takrat še niso prijeli nekdanjega političnega vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića in njegovega vojaškega poveljnika Ratka Mladića, ki ju krivijo za genocid v Srebrenici. Matere se zato zdaj sprašujejo, zakaj je Del Pontejeva spremenila razmišljanje in se odločila, da tokrat pride na slovesnost, in jo opozarjajo, da niso pozabili na njene obljube. Hkrati so matere sporočile, da na slovesnosti ne bi rade videle tistih, ki se žrtev iz Srebrenice spomnijo le enkrat na leto.

Tiskovni predstavnik glavne haaške tožilke Anton Nikiforov je sporočil, da se bo Del Pontejeva udeležila slovesnosti v Potočarih in se je pripravljena srečati s srebreniškimi materami, če bodo te pripravljene na to. Del Pontejevi se mandat izteče septembra, a se je odločila, da bo na položaju ostala do decembra, da bi lažje našli njenega naslednika.

C. R.

Del Pontejeva na obisk Balkana