Skrajna sunitska skupina Isil je razglasila kalifat na območju med Sirijo in Irakom 29. junija lani. V svoje vrste pa ji je uspelo privabiti veliko borcev iz tujih držav. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Skrajna sunitska skupina Isil je razglasila kalifat na območju med Sirijo in Irakom 29. junija lani. V svoje vrste pa ji je uspelo privabiti veliko borcev iz tujih držav. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
John Kerry
Kerry je zatrdil, da je bilo v zračnih napadih, ki so jih koalicijske sile sprožile avgusta lani, ubitih približno pol voditeljev skrajne skupine. Ubitih je bilo več tisoč njenih pripadnikov, uničenih je bilo več sto njihovih vozil in tankov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V Londonu je potekalo srečanje mednarodne koalicije proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS), ki sta ga gostila ameriški državni sekretar John Kerry in britanski zunanji minister Philip Hammond, ki je potrdil odločnost koalicijskih sil, da porazijo IS.

Kerry je po končanju srečanja dejal, da so zahodne zaveznice izvedle okoli 2.000 zračnih napadov, v kopenski ofenzivi pa jim je uspelo prevzeti nadzor nad okoli 700 kvadratnimi kilometri ozemlja. Ob začetku koalicijske ofenzive je bilo na ozemlju Sirije in Iraka pod nadzorom IS-ja skoraj 91.000 kvadratnih metrov ozemlja.

V operaciji zahodnih sil pod vodstvom ZDA je bilo "ubitih okoli 50 odstotkov top poveljnikov skupine", uničenih več tisoč vozil, pa tudi 200 naftnih in plinskih rezervoarjev, ki jih je IS uporabljal v svojih operacijah, ter več kot tisoč vojaških baz IS-ja, je po poročanju britanskega BBC-ja dejal Kerry.

Irak prosi za pomoč pri oborožitvi
Iraški premier Haider Al Abadi se je zahvalil državam mednarodne koalicije za usposabljanje iraških sil in dejal, da bo Irak potreboval več pomoči pri oskrbi z orožjem. Pri tem je opozoril, da bi padec cen nafte lahko prizadel zmožnosti Iraka za boj proti džihadistom, saj prihodki od prodaje nafte predstavljajo okoli 85 odstotkov iraškega proračuna.

"Ne želimo si, da bi bili dosežki naše vojske ogroženi zaradi državnega proračuna in finančnih težav. Vsaka članica v koaliciji nam je zagotovila, da bo stala Iraku ob strani v boju proti IS-ju," je dejal Al Abadi.

Britanski zunanji minister Hammond je zatrdil, da so države članice mednarodne koalicije prepričane, da bodo porazile IS, bo pa trajalo še nekaj časa, da bodo lahko v Iraku ofenzivo izvajali sami.

Največja težava: kako ustaviti tuje borce
V britanski prestolnici so se na enodnevnem srečanju sešli zunanji ministri 21 držav. Poleg predstavnikov ZDA in Velike Britanije so se srečanja udeležili diplomati iz Avstralije, Belgije, Kanade, Danske, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Norveške, Španije, Bahrajna, Egipta, Jordanije, Kuvajta, Katarja, Savdske Arabije, Turčije in Združenih arabskih emiratov.

Glavne teme pogovorov so bila vprašanja, kako preprečiti tujim borcem, da bi potovali na vojno območje; vojaška kampanja proti ciljem IS-ja v Iraku in Siriji; viri financiranja IS-ja; strateška komunikacija in humanitarno pomoč prebivalcem na prizadetem območju.