Ruski predsednik je obljubil, da Rusija ne bo molčala ob postavitvi protiraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA
Ruski predsednik je obljubil, da Rusija ne bo molčala ob postavitvi protiraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA
Protiraketni ščit
Češka je že podprla gradnjo protiraketnega ščita, čeprav večina ljudi temu nasprotuje. Foto: EPA

"Namestitve enot protiraketnega ščita v Evropi slabšajo varnostne razmere v Evropi. Prisiljeni bomo, da se primerno odzovemo. Evropska unija in ZDA so bile posvarjene," je povedal Medvedjev na srečanju z ruskimi diplomati in veleposlaniki v Moskvi. Dodal je še, da nacionalna varnost nikakor ne more temeljiti na izrečenih obljubah in poudaril, da bo Rusija varovala svoje interese v tujini, ko bo to potrebno.

Tako se je ruski predsednik odzval na dogovor, ki so ga prejšnji teden ZDA sklenile s Češko, da v neposredni bližini Prage začnejo graditi protiradarski sistem, ki bo del ameriškega protiraketnega ščita, dogovor o postavitvi prestreznih raket pa naj bi ZDA kmalu sklenile še s Poljsko. ZDA sicer zatrjujejo, da je protiraketni ščit namenjen le obrambi pred napadom "malopridnih" držav, kjer mislijo predvsem na Iran, a Rusija postavitev delov ščita v Evropi razume kot neposredno grožnjo svoji nacionalni varnosti.

Medvedjev: Sodelovanje pred blokovsko delitvijo
Medvedjev je v govoru diplomatom obsodil tudi blokovsko mentaliteto in paternalizem, ki se zadnje čase pojavljata v mednarodnih odnosih, ter dejal, da po koncu hladne vojne za to ni nikakršne potrebe. Ruskega predsednika moti predvsem zloraba Nata od ZDA, saj skušajo po njegovem mnenju monopolizirati evropske zadeve. Pozval je tudi k temeljitemu pregledu evropske varnostne strukture.

Ruski predsednik je odobril tudi ruski zunanjepolitični koncept, v katerem je jasno izraženo nasprotovanje blokovskim delitvam. Glavni cilj ruske politike naj bi bil "ustvariti odprt, demokratičen sistem regionalne in skupne varnosti in sodelovanja ter zagotavljanje enotnosti evroatlantske regije od Vancouvra pa do Vladivostoka". Rusija si prizadeva, da bi dosegla enotnost prek enakovrednega sodelovanja Rusije, Evropske unije in ZDA, ob tem pa poudarja predvsem vlogo organizacije Svet Evrope kot neodvisne panevropske organizacije.

B. T.