Peticijo proti postavitvi ameriškega radarja je podpisalo že več kot 100.000 Čehov. Foto: EPA
Peticijo proti postavitvi ameriškega radarja je podpisalo že več kot 100.000 Čehov. Foto: EPA
Condoleezza Rice
Riceova je opozorila, da širjenje jedrskega orožja ni imaginarna grožnja, in ob tem spomnila, da Iran še vedno bogati uran, čeprav je mednarodna skupnost zahtevala ustavitev spornega procesa. Foto: Reuters
Ameriški obveščevalni podatki kažejo, da bi lahko Iran do leta 2015 razvil rakete, ki bi lahko dosegle ZDA. Foto: EPA

Sporazum o postavitvi spornega ščita, ki med večino Čehov ni niti najmanj priljubljen, odločno pa mu nasprotuje predvsem Rusija, saj v njem vidi grožnjo lastni nacionalni varnosti, sta v Pragi podpisala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in njen češki kolega Karel Schwarzenberg.

Washington vidi v 3,5 milijarde dolarjev vrednem ščitu zagotovilo za varnost ZDA in njenih zaveznic v Evropi pred morebitnim raketnim napadom malopridnih držav, kot sta Iran in Severna Koreja.

Riceova, ki so jo v Pragi pričakali protestniki iz okoljevarstvene organizacije Greenpeace, je dejala, da vojaško-obrambni sporazum ni pomemben samo za varnost ZDA in Češke, ampak tudi za Nato in še posebej za varnost mednarodne skupnosti.

Javnost in opozicija proti radarju
Češka javnost ni naklonjena postavitvi dela ameriškega ščita, javnomnenjska raziskava pa je prejšnji mesec pokazala, da mu nasprotuje 68 odstotkov prebivalcev, podpira pa ga le 24 odstotkov.

Dogovor z Američani mora zdaj ratificirati še češki parlament, kjer pa ga čakajo nove ovire, saj ima vladna koalicija v 200-članskem parlamentu le 100 poslanskih sedežev. Opozicijske stranke so dogovor ostro kritizirale in pozvale k referendumu o tem vprašanju.

Poljaki bi milijarde v zameno za ščit
Senco na uspešen dogovor s Češko meče neuspeh pri pogajanjih ZDA s Poljsko, ki naj bi po ameriških načrtih gostila drugi del ščita - deset prestreznih raket, vodenih s pomočjo radarja na Češkem.

Pogajanja z Varšavo so zašla v slepo ulico zaradi zahtev, da ZDA v modernizacijo poljske vojske in sistema njene zračne obrambe vložijo milijarde dolarjev.

Riceova je dejala, da je imela konstruktivne pogovore s poljskim zunanjim ministrom, a ni hotela povedati, ali je dogovor z Varšavo že pred vrati.

Moskva: Začenjajo se zapleti
Na ameriški dogovor s Češko se je takoj odzvala Moskva in rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se umikajo iz nadaljnjih posvetovanj o ščitu, medtem ko so se po njihovem mnenju zdaj šele začela zapletati vprašanja evropske varnosti.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je na srečanju z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem ob robu vrha G-8 na Japonskem dejal, da bi se morali obe strani še naprej pogovarjati, čeprav jima ni uspelo preseči ovir pri tem vprašanju.

G. V.