Večina Čehov nasprotuje postavitvi protiraketnega ščita, saj menijo, da je nepotreben in predstavlja grožnjo njihovi državi. Foto: EPA
Večina Čehov nasprotuje postavitvi protiraketnega ščita, saj menijo, da je nepotreben in predstavlja grožnjo njihovi državi. Foto: EPA
Iranske rakete
Iransko preizkušanje raket je po mnenju Američanov jasen dokaz, kako resna je grožnja evropski in ameriški varnosti. Foto: EPA

ZDA in Češka so v torek podpisale sporazum o postavitvi radarskega sistema jugozahodno od Prage, ki naj bi bil skupaj s prestreznimi raketami na Poljskem del ameriškega protiraketnega ščita.

"Bojevita ruska retorika"
Prvi odziv Rusije je bil izjemno oster in rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bodo v primeru postavitve ščita v bližini ruskih meja prenehali odzivati na diplomatski način in bodo namesto tega uporabili vojaška sredstva, čeprav niso natančno pojasnili, kakšne ukrepe pripravljajo. Pentagon je odziv ruskega zunanjega ministrstva označil za bojevito retoriko, ki je namenjena provociranju Evropejcev.

Že lani je nekdanji ruski predsednik in zdajšnji premier Vladimir Putin zagrozil, da bo Rusija v primeru postavitve ščita v vzhodni Evropi proti evropskim državam usmerila svoje rakete. Ruski generali so tudi zagrozili z namestitvijo taktičnih izstrelkov v Belorusiji in obnovitvijo proizvodnje jedrskih raket kratkega in srednjega dosega.

Medvedjev bo razmislil, kako naprej
Ruski predsednik Medvedjev je bil v odzivu na dogovor med ZDA in Češko ob robu vrha G-8 na Japonskem veliko bolj umirjen in je dejal, da se kljub vznemirjenosti zaradi ameriških načrtov ne bodo odzvali histerično, ampak bodo razmislili o nadaljnjih korakih.

ZDA so Rusijo pozvale, naj se načrtovanemu ščitu pridruži kot enakovreden partner, in ob tem napovedale, da bodo z Moskvo še naprej vodile dialog. "Oblikovati želimo sistem med ZDA, Rusijo in Evropo, pri katerem bi vsi sodelovali kot enakovredni partnerji," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe.

ZDA opozarjajo na iransko grožnjo
Rusija že od začetka v ameriškem ščitu vidi neposredno grožnjo svoji nacionalni varnosti, medtem ko ZDA zatrjujejo, da ščit usmerjen proti "malopridnim" državam na bližnjem vzhodu kot je Iran. Ameriški obveščevalni podatki kažejo, da bi lahko Iran do leta 2015 razvil rakete, ki bi dosegle ZDA.

Po zadnjem iranskem preizkusu raket šahab-3 z dosegom do 2.000 kilometrov je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice izrazila upanje, da bo Rusija uvidela sedanje nevarno okolje in dejstvo, da Iran razvija rakete vse daljšega dosega, zato morajo Rusi spoznati, da ščit ni namenjen proti njim.

Do postavitve ščita niso kritični samo v Rusiji, ampak tudi mnogi Američani, ki menijo, da sistem ne bo nikoli deloval, z načrti pa samo tvegajo zaostrovanje odnosov z Rusijo.

G. V.