Prizori, ki so v Mehiki postali že del vsakdana. Foto: EPA
Prizori, ki so v Mehiki postali že del vsakdana. Foto: EPA

Po poročanju tamkajšnje policije so razpadajoče posmrtne ostanke najmanj 19 žrtev našli v rudniku v Hidalgu blizu prestolnice Ciudad de Mexico.
Policija je predtem dobila namig od dveh v petek aretiranih domnevnih pripadnikov mamilarskega kartela. Moška sta izdala tudi devet policistov, za katere trdita, da delajo za njun kartel Los Zetas. Osumljene policiste so že aretirali in jih zaslišujejo, medtem ko preiskovalci prečesavajo območje, poročata BBC in CNN.
Od prihoda predsednika Felipeja Calderona na oblast leta 2006 - ta je vse svoje moči usmeril v boj z mamilarskimi karteli - je bilo v z mamili povezanim nasiljem ubitih že več kot 28.000 ljudi. Prav zato Calderon v zadnjem času razmišlja o spremembi svoje strategije boja proti kriminalu, saj ta očitno ne funkcionira, kot bi morala.
Obglavljena trupla na mostu
Čeprav so vojne za območje med rivalskimi mamilarskimi karteli še posebej srdite na severu države, pa policija vse pogosteje odkriva množična grobišča tudi v preostalih zveznih državah. Maja so tako našli 55 trupel v opuščenem rudniku blizu Taxca v zvezni državi Guerrerro, v nedeljo pa je prebivalce premožnega letoviškega mesta Cuernavace pričakal srhljiv prizor.
S tamkajšnjega mosta so namreč visela za noge privezana štiri obglavljena moška trupla. Četverica je bila ugrabljena dan prej, ob truplih pa je policija našla sporočilo storilca, da se bo "to zgodilo z vsemi tistimi, ki podpirajo izdajalca Edgarja Valdeza Villarreala".

Cuernavaca je namreč postala središče boja za prevlado in nadzor nad narkokartelom Beltran Leyva, ki se je začel po smrti dotedanjega vodje Artura Beltrana Leyve decembra lani. Kartel se je razcepil na dva dela, eno frakcijo vodi Hector Levy, Arturov brat, ki ga sumijo, da je odgovoren za tokratni štirikratni umor.
Drugo frakcijo vodi v sporočilu navedeni Edgar Valdez Villarreal po rodu iz ZDA, ki je znan po vzdevku "Barbie".