Obupani budistični menihi so pred prvo novinarsko delegacijo v Lhasi glasno zagovarjali dalajlamo. Foto: Reuters
Obupani budistični menihi so pred prvo novinarsko delegacijo v Lhasi glasno zagovarjali dalajlamo. Foto: Reuters
Nancy Pelosi na srečanju z dalajlamo
Nancy Pelosi si je nakopala kitajski srd, ko je izrazila podporo dalajlami. Foto: Reuters
Čedalje hujša kriza v Tibetu

Menihi so kričali protibetanska gesla in izražali podporo dalajlami, medtem ko so si novinarji ogledovali tempelj Johang.

Menihi so vpili na kitajskega predstavnika, ki je novinarje informiral o nedavnem nasilju v Lhasi, ga označili za lažnivca in vzklikali: "Želimo, da se dalajlama vrne v Tibet, želimo si svobode."
Kitajska je dalajlamo, tibetanskega voditelja v izgnanstvu, obtožila podpihovanja nemirov, ki so izbruhnili 14. marca. Po navedbah Kitajske so izgredniki v nemirih ubili 18 civilistov in dva policista, medtem ko je tibetansko vodstvo v izgnanstvu sporočilo, da naj bi kitajsko zatrtje protestov terjalo od 135 do 140 smrtnih žrtev in še 1.000 ranjenih.

Kitajska se noče pogovarjati z dalajlamo
V spor je skušalo po diplomatskih poteh poseči že več tujih voditeljev in vidnejših političnih predstavnikov - med drugim se je z dalajlamo prejšnji teden v Indiji sestala demokratska predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je mednarodno skupnost pozvala k obsodbi Kitajske. Kitajska je Pelosijovo zaradi njene izjave takoj ostro kritizirala.

A Pelosijeva ni osamljena v svoji zaskrbljenosti nad krizo v Tibetu - prejšnji teden je britanski premier Gordon Brown že napovedal, da se namerava srečati z dalajlamo, ko bo ta pripotoval v London (na ogorčenje kitajske vlade), medtem ko francoski predsednik Nicolas Sarkozy celo resno razmišlja o bojkotu slovesnosti ob odprtju poletnih olimpijskih iger v Pekingu.

Še Bush pozval k dialogu
Včeraj je svoj molk glede razmer v Tibetu prekinil celo ameriški predsednik George Bush in v telefonskem pogovoru s kitajskim predsednikom Hu Džintaom pozval Peking k dialogu z dalajlamo.

To je Kitajska danes že zavrnila, Hu pa je ameriškemu kolegu sporočil, da pogovori ne bodo mogoči, dokler se dalajlama ne bo odrekel svojim prizadevanjem za neodvisnost Tibeta in končal "podpihovanja in usmerjanja" nemirov v Tibetu.

K. S.

Čedalje hujša kriza v Tibetu