Če bodo volitve dale nejasnega zmagovalca, bi lahko Grki kmalu znova odšli na volišča. Foto: Reuters
Če bodo volitve dale nejasnega zmagovalca, bi lahko Grki kmalu znova odšli na volišča. Foto: Reuters
Grčija
V nedeljo bodo oči evropske javnosti in finančnih trgov uprte v Grčijo. Foto: EPA
Atene
Številni Grki so v zadnjih letih varčevanja ostali brez služb. Foto: Reuters

V Grčiji potekajo še zadnja predvolilna zborovanja pred sobotnim volilnim molkom in nedeljskim glasovanjem, ki bi lahko bilo po mnenju nekaterih usodno za prihodnost države znotraj evrskega območja.

Kolumna posebnega poročevalca RTV Slovenija iz Grčije Dejana Štamflja:

Cipras obljublja, da bo v nedeljo konec poniževanja. Bo res?

Zadnje javnomnenjske raziskave so prepričljivo zmago napovedale Sirizi pod vodstvom Aleksisa Ciprasa, za katero bi glasovalo 32,2 odstotka vprašanih, medtem ko bi konservativna Nova demokracija premierja Antonisa Samarasa prejela 26 odstotkov glasov. Prednost Sirize se je tako še povečala, saj je pred tednom dni vodila za okoli tri odstotne točke.

Tretje mesto je v raziskavi Marca dosegla proevropska sredinska stranka To Potami (Reka), ki bi osvojila 6,3 odstotka glasov. Tik za njo je skrajnodesničarska Zlata zora s 6,1 odstotka. Volilni prag bi po tej raziskavi prestopili tudi komunisti s 4,4 odstotka glasov in trenutni koalicijski partner Nove demokracije, socialistična stranka Pasok, ki bi jo podprlo štiri odstotke volivcev.

Zaradi napovedane zmage Sirize, ki obljublja konec bolečih varčevalnih ukrepov in odpis dolga, se že nekaj časa ugiba, da bi lahko Grčija izstopila iz evrskega območja.

"Solidarnost v srcu"
Nemška kanclerka je pred volitvami Grčijo pozvala, da ostane v evrskem območju. "V srcu naših načel leži solidarnost," je dejala ob obisku v Rimu.

"Za Grčijo si želim, kljub vsem težavam, da bi ostala del naše zgodbe," je dejala Merklova, ki jo številni Grki vidijo kot glavnega krivca za njihove težave zaradi vztrajanja Berlina pri strogih varčevalnih ukrepih, ki jih je morala Grčija sprejeti v zameno za 240 milijard evrov finančne pomoči, s katero se je rešila pred bankrotom.

"Rešili bomo območje evra"
Cipras je v petek ocenil, da bi absolutna večina v parlamentu Sirizi dala proste roke za pogajanja s tujimi posojilodajalci o določitvi novih pogojev za odplačilo svojih ogromnih dolgov.

Absolutna večina nam bo dala "potrebno moč in proste roke za pogajanja" z evropskimi kolegi Grčije, je dejal Cipras, ki je ponovil že znane izjave, da si mora Grčija po volitvah povrniti čast in ne sme dovoliti, da bi ji še naprej vladala "elektronska pošta, ki jo pošiljajo drugorazredni uradniki Evropske unije".

Zatrdil je, da dan po volitvah v Grčiji ne bo t. i. trojke posojilodajalcev, ki jo sestavljajo EU, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka. "Spremenili bomo pravila ter rešili območje evra in evro. Naredili bomo vse, kar je potrebno, da rešimo dostojanstvo naših ljudi," je obljubil.

Grška volilna zakonodaja za zmagovalko volitev sicer predvideva nagrado, saj ta v 300-članskem parlamentu dobi 50 bonus sedežev. Po nekaterih ocenah bi lahko tako Sirizi že šest- ali sedemodstotna prednost pred zasledovalko prinesla absolutno večino v parlamentu.

Bo Aleksis Cipras izpolnil obljube?
Sirizi se obeta zmaga na volitvah v Grčiji
Bo Aleksis Cipras izpolnil obljube?
Sirizi se obeta zmaga na volitvah v Grčiji