Grki so nazadnje odšli na volitve junija leta 2012. Foto: Reuters
Grki so nazadnje odšli na volitve junija leta 2012. Foto: Reuters
Alexis Cipras
Ciprasu se s Sirizo obeta zmaga na volitvah. Foto: Reuters

Predčasne volitve so razpisali, potem ko grškemu parlamentu v treh poskusih ni uspelo izvoliti novega predsednika države. Potekale bodo 25. januarja, vse pa kaže na zmago Sirize, ki je ostra nasprotnica varčevalnih ukrepov, s katerimi si je Grčija zagotovila mednarodno finančno pomoč v višini 240 milijard evrov in se tako rešila pred bankrotom.

V zadnji javnomnenjski anketi je 33,8 odstotka vprašanih dejalo, da bi glasovalo za Sirizo, medtem ko bi vladajoči konservativni stranki Nova demokracija premierja Antonisa Samarasa svoj glas namenilo 30,5 odstotka vprašanih.

Na tretjem mestu je proevropska stranka To Potami (Reka) s 5,8 odstotka, sledi pa ji komunistična stranka s 5,7 odstotka in skrajna desničarska stranka Zlata zora s 5,4 odstotka.

Panhelenskemu socialističnemu gibanju Pasok, ki je trenutno v koaliciji z Novo demokracijo, je podpora zelo padla, in sicer na 2,9 odstotka, kar je pod triodstotnim pragom za vstop v parlament. Novo oblikovana stranka Gibanje demokratičnih socialistov z nekdanjim premierjem Jorgosom Papandreujem na čelu je dobila 2,6 odstotka.

Pri volitvah v 300-članski parlament si stranke, ki so prejele več kot tri odstotke glasov, v skladu s proporcionalnim sistemom razdelijo 250 sedežev, preostalih 50 sedežev pa pripade zmagoviti stranki.

Varčevanje ni načelo naklonjenosti evru
Druga raziskava javnega mnenja je pokazala, da si Grki želijo ostati v območju evra. Na vprašanje, ali želijo skupno evropsko valuto obdržati "za vsako ceno", je pritrdilno odgovorilo 75,7 odstotka vprašanih. Negativne odgovore je podalo 22,3 odstotka sodelujočih.

Danes objavljeni izsledki raziskave so skladni z rezultati predhodnih anket. Vsem je skupna ugotovitev, da je večina Grkov kljub varčevalnim ukrepom, ki jih mora ranljiva država izvajati v zameno za mednarodno finančno pomoč, naklonjena obstanku v območju evra.

Strahovi pred izstopom Grčije iz evropske denarne unije so ponovno vzniknili zaradi dobrih predvolilnih obetov Sirize, ki močno nasprotuje varčevanju. Premier Samaras je prihajajoče parlamentarne volitve že označil za referendum o članstvu države v območju evra.

Po tej anketi Sirizo podpira 28,5 odstotka volivcev, Novo demokracijo pa 25,3 odstotka. A hkrati 40,3 odstotka vprašanih meni, da je najbolj primeren za predsednika vlade Samaras in le 34,9 odstotka, da bi bil v tej vlogi najboljši prvi mož Sirize Aleksis Cipras.