Stipe Mesić je dejal, da je prejšnji slovenski zunanji minister s svojimi izjavami zviševal napetosti. Foto: EPA
Stipe Mesić je dejal, da je prejšnji slovenski zunanji minister s svojimi izjavami zviševal napetosti. Foto: EPA

Sicer bi morala po njegovem mnenju odločati tretja stran. "Če je kaj v politični sferi, naj tudi tam ostane, če je v pravni, naj se s tem ukvarjajo pravniki," je pojasnil hrvaški predsednik, ki je govoril v redni mesečni radijski oddaji Na kavi s predsednikom, kjer je govoril tudi o novi slovenski vladi.

Po njegovih besdah ta znižuje napetosti, govoril pa je dan pred obiskom slovenskega predsednika Danila Türka v Zagrebu, kjer ga bo spremljal tudi novi zunanji minister Samuel Žbogar. "Do zdaj smo od bivšega slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla vedno slišali sporočila, ki so zvišala napetosti med državama, zdaj pa izjave iz Ljubljane umirjajo napetosti," je odgovoril Mesić na vprašanje, kaj pričakuje od obiska.

Sicer je večji del oddaje govoril o gospodarskih ukrepih, ki jih bo morala Hrvaška sprejeti, da se bo lahko spopadala s finančno krizo, ki pesti ves svet. Govoril je tudi o gospodarskem sodelovanju v tujini, predvsem z arabskimi državami.

Sanader čestital Pahorju
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je novemu slovenskemu premierju Borutu Pahorju čestital za oblikovanje vade in poudaril, da Hrvaška pričakuje trdno popdoro Slovenije v zaključni fazi njenih pristopnih pogajanj z EU-jem. Hkrati je v izjavi zapisal, da si njegova vlada prizadeva za razvoj dobrososedskih odnosov in sodelovanje pri izgradnji skupnega evropskega doma.

M. R.