Diktatorjev grob. Foto: Wikipedia
Diktatorjev grob. Foto: Wikipedia

Kot poroča romunska tiskovna agencija Mediafax, si bodo obiskovalci lahko ogledali zid, pred katerim sta bila ustreljena zloglasni Ceausescu in njegova žena Elena. Zid so prebarvali v barvah iz časa njune smrti, kompleks pa so opremili s pohištvom iz tistega obdobja.

Na ogled bosta tudi postelji, na katerih je spal par na predvečer svoje smrti. Ob njiju stoji še tretja, na kateri je spal vojak, ki je zakonca Ceausescu stražil. Ob tem bodo odprli tudi razstavo o zgodovini kompleksa, ki so ga v 19. stoletju in na začetku 20. uporabljali kot konjeniško šolo.

Oblasti so se za odprtje oporišča odločile po tem, ko so tuji turisti izrazili zanimanje zanj. Za vstopnino bodo odšteli 7 lejev (2 evra).

Zakonca Ceausescu sta med romunsko revolucijo pobegnila iz Bukarešte, a ju je vojska prestregla. Po tridnevnem vojaškem sojenju sta bila zaradi obtožb nezakonitega kopičenja bogastva in genocida usmrčena na božični dan leta 1989.

Brutalni režim
Ceausescu je Romuniji vladal od leta 1967 do padca komunizma in svoje smrti. Na oblast se je zavihtel z veliko priljubljenostjo, ki mu jo je prinesla neodvisna, nacionalistična politična drža, s katero se je odkrito postavil po robu prevladi Sovjetske zveze. Posledično so njegovo vladavino podprle tako ZDA kot Zahodna Evropa, a se je njegov režim, ki je močno gradil na kultu osebnosti, kmalu sprevrgel v skrajno brutalnega in represivnega.

Preživeli so ga trije otroci - jedrski fizik Valentin Ceauşescu (r. 1948), fizik Nicu Ceauşescu (1951–1996) in matematičarka Zoia Ceauşescu (1949–2006). Po smrti svojih staršev so po naročilu Nicuja Ceauşescuja zgradili pravoslavno cerkev s portretoma njegovih staršev na steni.