Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pohvalila Mitchllova prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu, a dejstvo je, da za svoje dveletno delo nima pokazati kakšnih konkretnejših rezultatov, menijo analitiki. Foto: Reuters
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pohvalila Mitchllova prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu, a dejstvo je, da za svoje dveletno delo nima pokazati kakšnih konkretnejših rezultatov, menijo analitiki. Foto: Reuters

Palestinski analitik in publicist Hani Masri meni, da je Mitchell odstopil zaradi očitnega nestrinjanja s politiko Obame, ki mu ni uspelo zmanjšati razkola med Palestinci in Izraelci.

"Mitchell je odstopil, ker Obama ni hotel zavzeti jasnega stališča do izraelsko-palestinskega konflikta in predstaviti lastnega načrta za rešitev. Hotel je namreč, da Obama napove mirovno pobudo, ki bi rešila, kar je še ostalo od mirovnega procesa," meni Masri.

Obama raje prisluhnil Rossu
Obama je po besedah Masrija raje prisluhnil dolgoletnemu članu ameriške ekipe za bližnjevzhodni mirovni proces in svojemu odposlancu za Izrael Dennisu Rossu, ki je menil, da je bolje, če se Obama ne vmešava preveč v mirovna pogajanja in ne predlaga pobude, ki bi lahko vznemirila Izrael.

Masri je prepričan, da Obama v govoru o izraelsko-palestinskem sporu in razmerah v arabskem svetu na splošno prihodnji teden ne bo povedal nič novega. "Njegov govor bo zelo splošen in bo zajel tako veliko število stvari, da ne bo povedal ničesar. Pa tudi če bi kaj predlagal, bi ga najverjetneje zavrnili obe strani," je dejal.

Abas poziva k pospeševanju mirovnega procesa
Potem ko je 77-letni Mitchell, zadnji dve leti ameriški odposlanec za Bližnji vzhod, odstopil, je tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pozval ZDA, naj pospešijo bližnjevzhodni mirovni proces. "Dobrodošlico izrekamo kateremu koli ameriškemu uradnemu predstavniku, vse dokler ZDA ostanejo zavezane pospeševanju mirovnega procesa," je dejal Nabil Abu Rudejna.

Izraelski predsednik Šimon Peres je pohvalil Mitchllova "izjemna prizadevanja" za mir na Bližnjem vzhodu. "Njegova globoka predanost reševanju spora in napredovanju demokracije je dala neizmeren prispevek k doseganju cilja dveh držav, ki bosta živeli druga ob drugi v miru in varnosti," je dejal.

Prispeval k miru na Severnem Irskem
Obama je sporočil, da se je Mitchell odločil za odstop "iz osebnih razlogov". Namesto Mitchlla bo položaj vršilca dolžnosti prevzel njegov namestnik David Hale.

Mitchell, ki je s svojim posredovanjem pomembno prispeval k miru na Severnem Irskem leta 1998 in bil zato nominiran za Nobelovo nagrado za mir, je bil na položaj posebnega odposlanca za Bližnji vzhod imenovan na začetku leta 2009 in je bil od takrat nekakšen posrednik med Palestinci in Izraelci, ki se do septembra lani niso hoteli srečati iz oči v oči.