Glavni haaški tožilec je povedal, da še niso sprejeli odločitve o združitvi procesov proti Mladiću in Karadžiću. Foto: EPA
Glavni haaški tožilec je povedal, da še niso sprejeli odločitve o združitvi procesov proti Mladiću in Karadžiću. Foto: EPA
Scheveningen
Mladića so v zapor v Scheveningen z letališča v Rotterdamu prepeljali s helikopterjem. Pred zaporom je pristal okoli pol desete ure zvečer. Foto: EPA
Scheveningen
Pred zaporom se je zbralo več deset novinarjev, snemalcev in fotografov, ki so čakali na Mladićev prihod. Foto: EPA
Psihiatrični profil Ratka Mladića
Mladić v petek pred sodnika

red sodnike stopil v petek zjutraj. Serge Brammertz obljublja hiter proces.

69-letnega Mladića, ki so ga srbske varnostne sile prijele prejšnji četrtek, so v Haag prepeljali, potem ko je posebno sodišče za vojne zločine v Beogradu v torek zavrnilo njegovo pritožbo na odločitev o izročitvi haaškemu sodišču. Odločitev o izročitvi je tako postala pravnomočna, zadnja beseda pa je pripadla pravosodni ministrici Snežani Malović, ki je morala le še podpisati nalog za izročitev.

Mladića so v zapor pripeljali okoli pol desete ure zvečer, tiskovna predstavnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Nerma Jelačić pa je pojasnila, da so Mladiću na sodišču v branje izročili obtožnico proti njemu in ga seznanili s postopki, čez noč pa so ga preselili v samico. Ob tem je pojasnila, da gre za običajen postopek ob prihodu v zapor haaškega sodišča.

Zelo zgovoren in pripravljen sodelovati
Mladić je bil ob prihodu v haaški pripor izjemno kooperativen in je poslušal, kar so mu govorili, je sporočil predstavnik haaškega sodišča John Hocking in dodal, da ni bilo nobenih težav pri medsebojnem razumevanju.

Po Hockingovih besedah je bil Mladić povsem priseben, kar je v nasprotju z izjavami njegovega odvetnika, ki je zatrjeval, da psihično ni pripravljen za sojenje. Prav tako ni nobene potrebe po budnem spremljanju zaradi možnosti, da bi storil samomor.

"Vaša hiša je požgana"
Veleposlanica BiH-a na Nizozemskem Miranda Sidran Kamišalić je dejala, da je bil Mladić ob prihodu na nizozemsko letališče zelo zelo zgovoren. Dodala je še, da je dajal vtis zdravega starejšega človeka, ki je popolnoma sposoben za sodni proces.

Sidran Kamišalićeva je zaupala, da jo je Mladić vprašal po imenu in po tem, v katerem delu Sarajeva živi. Nato ji je povedal, da je bila njena velika hiša v sarajevski soseski požgana.

Tudi na zdravniški pregled
Mladića, ki ga obtožnica haaškega sodišča v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v Bosni in Hercegovini in genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8.000 Bošnjakov, so ob prihodu v zapor obvestili tudi o njegovih pravicah, predstavili pa so mu tudi seznam odvetnikov, ki bi ga lahko zastopali pred sodiščem. Mladića naj bi zdaj pregledali še zdravniki in mu določili ustrezno zdravljenje, če ga obtoženec potrebuje.

Pred zaporom se je ob prihodu Mladića zbralo približno 200 ljudi, med njimi so bili novinarji, radovedneži in nekateri Srbi, ki so želeli s tem izraziti podporo Mladiću.

V petek se bo Mladić izrekel o krivdi
Pred sodnike bo Mladić stopil v petek ob 10. uri zjutraj. Kot je iz Haaga poročal dopisnik RTV Slovenija Matjaž Trošt, pri sodišču uveljavljajo pravilo, da se obtoženec pred sodiščem pojavi brez odloga, kar pomeni od 12 do 24 ur po prihodu v Haag. Ob prvem nastopu pred sodnim svetom naj bi se Mladić izrekel o krivdi glede obtožnice, lahko pa izkoristi tudi 30-dnevni rok, ko ga bodo o krivdi znova povprašali. Če bi se obtoženi izrekel za krivega po vseh točkah obtožnice, procesa ne bo, ampak sodišče le izreče kazen.

Sodnike, ki bodo sodili v procesu proti Mladiću, je sodišče izbralo že prejšnji teden, takoj po odmevni aretaciji. Predsedujoči sodnik bo Nemec Christopher Flügge, Mladiću pa bosta sodila še Alphons Orie iz Nizozemske in Južnoafričan Bakone Justice Moloto.

Bodo procesa Mladića in Karadžića združili?
Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je na tiskovni konferenci povedal, da si bo haaško sodišče prizadevalo, da bi pospešili proces proti Ratku Mladiću. Obtožnico so malce spremenili in tako omogočili krajši sodni proces. Kljub temu Brammertz ne more napovedati, koliko časa bo sojenje trajalo. "Težava ni tožilstvo, vprašanje je, koliko časa bo za pripravo primera potrebovala obramba," je povedal Brammertz.

Brammertz je povedal, da je še vedno mogoče, da bi sojenja Mladiću in Karadžiću združili, a da še niso sprejeli dokončne odločitve. Proces proti Karadžiću se je začel oktobra 2009, petnajst mesecev po njegovi aretaciji, združitev obeh primerov pa bi sojenje Karadžiću znatno podaljšala. Brammertz je dodal še, da Mladićevo zdravstveno stanje sicer skrbi sodišče, a da so se zadeve lotili zelo resno in bodo Mladiću nudilo vso potrebno zdravstveno oskrbo.

Glavni haaški tožilec je novinarjem povedal še, da je bila srbska želja pridruževanju Evropski uniji zelo pomembna pri aretaciji Ratka Mladića. Ob tem je Brammertz povedal še, da je srbske oblasti zaprosil za pojasnilo, kako se je lahko Mladić vsa ta leta izmikal aretaciji. "Želimo izvedeti, kdo je bil v zadnjih petih letih ključna oseba, ki je pomagala Mladiću pri skrivanju, in hočemo, da odgovarja za svoja dejanja," je povedal Brammertz.

Številne kritike zaradi počasnosti sodišča
Sodišče, ki naj bi svoje delo končalo do leta 2014, je zaradi dolgotrajnih procesov, ki po navadi trajajo več let, tarča številnih kritik. Nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević je umrl v haaškem zaporu štiri leta po začetku sojenja, ki so ga upočasnila pričanja na stotine prič in taktike zavlačevanja obtoženca. Proces proti Karadžiću se je začel oktobra leta 2009, leto in pol po prihodu v Haag, saj je Karadžić bojkotiral začetek sojenja. Vsi obtoženci ne priznavajo jurisdikcije haaškega sodišča, kar je ob svojem prvem zaslišanju v Beogradu povedal tudi Mladić.

Psihiatrični profil Ratka Mladića
Mladić v petek pred sodnika