Mladić je na statusni konferenci potarnal, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju in da zahteva, da ga pregledajo njegovi srbski zdravniki. Foto: EPA
Mladić je na statusni konferenci potarnal, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju in da zahteva, da ga pregledajo njegovi srbski zdravniki. Foto: EPA
Scheveningen
Mladić na sojenje čaka v priporu v Scheveningenu. Foto: Reuters

"Uprava zapora v Scheveningenu me je obvestila, da so Mladića prepeljali v bolnišnico, a mi niso hoteli povedati, v katero. Šlo naj bi za pljučnico," je po poročanju B92 povedal Šaljić, haaško sodišče pa informacije ni ne potrdilo ne zanikalo.

Na težave z zdravjem je Mladić opozoril že na statusni konferenci prejšnji teden, v zaporu je tudi že omedlel. Povedal je, da ga bolijo ledvice in da se mu je premaknil ledvični kamen, zaradi česar se težko premika, zato mu morajo pazniki pomagati pri vstajanju in oblačenju.

Mladić zahteva svoje zdravnike iz Srbije
Mladić je od sodnega sveta haaškega sodišča zahteval, da ga pregledajo zdravniki iz Srbije in Republike srbske, ki so mu že leta 1996 postavili diagnozo premikanja ledvičnih kamnov in so ga že večkrat zdravili, zato poznajo njegovo stanje. Nekdanji poveljnik vojske Republike srbske je povedal, da se ne sramuje tega, da je bolan, da se želi čim prej pozdraviti in ne zavlačevati s procesom, saj želi, da svet izve resnico.

Glavni Mladićev odvetnik Branko Lukić je ob tem povedal, da se bo obramba obrnila na Republiko srbsko, če se srbske oblasti ne bodo odzvale na poziv, naj sestavijo zdravniško ekipo, ki bi pregledala Mladića.

Brammertz: Pospešili bomo proces
Glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz je medtem napovedal pospešitev sojenja Mladiću, ni pa pojasnil, ali je razlog za ta ukrep Mladićevo zdravstveno stanje. "Tožilstvo bo storilo vse, kar bo v njegovi moči, da bo sojenje hitro. V doglednem času bomo predložili vlogo za pospešitev postopka," je povedal Brammertz. "Kar lahko rečem je, da sodišče deluje v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi, zdravstveno osebje pa daje potrebno zdravstveno pomoč obtoženim, ki so v zaporu," je poudaril Brammertz.

69-letnega Mladića so po 16 letih na begu srbske varnostne sile aretirale maja letos. Pred sodniki v Haagu se ni želel izreči o svoji krivdi, kar je sodišče v skladu s pravili upoštevalo, kot da se je izrekel za nedolžnega. Mladića obtožnica med drugim bremeni genocida nad okoli 8000 Bošnjaki v Srebrenici, štiriletnega obleganja Sarajeva in zajetja pripadnikov misije ZN.