Hrvaški premier je po glasovanju v VS-u dejal, da slovenski glas v nobenem primeru ni bil pomemben, predsednik slovenske vlade pa je zanikal, da bi Slovenija glasovala proti članstvu Hrvaške. Foto: RTV SLO
Hrvaški premier je po glasovanju v VS-u dejal, da slovenski glas v nobenem primeru ni bil pomemben, predsednik slovenske vlade pa je zanikal, da bi Slovenija glasovala proti članstvu Hrvaške. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
Hrvati menijo, da zaradi visoke podpore Jelinčiču slovenski državljani niso ravno prijateljsko naravnani proti njim. Foto: RTV SLO

Hrvaški tednik Globus se sprašuje, kaj bi lahko imela Slovenija od tega, če Hrvati postanejo nestalna članica najvišjega organa ZN-a, in poudarja, da bi s podporo Češki okrepila celotno Unijo, kar pomeni posredno tudi Slovenije. Hkrati je čudno tudi, kako je podatek, da naj bi Slovenija glasovala proti članstvu Hrvaške, prišel v javnost, če pa je glasovanje tajno.

Avtor članka meni, da krepitev Hrvaške Sloveniji zaradi odprtega vprašanja meje ne bi smelo ustrezati. "Slovenci ne morejo uresničiti svojih maksimalističnih ciljev - dobiti celoten Piranski zaliv - ne z arbitražo pred mednarodnimi pravnimi ustanovami ne v pogajanjih s politično močno in samozavestno Hrvaško; ostaja jim taktika čakanja, da se 'zgodi nekaj', kar bi Hrvaško naredilo šibkejšo in ranljivejšo, kot je zdaj, da bi popustila političnim pritiskom ali zunanjim izsiljevanjem," je zapisano v članku.

Slovenci ne marajo Hrvatov
Tednik Globus na podlagi prvega kroga slovenskih predsedniških volitev tudi ugotavlja, da veliko Slovencev Hrvatov nima za dobre sosede, saj je skoraj petina, ki je v nedeljo odšla na volišče, volila Zmaga Jelinčiča - prvega moža skrajno nacionalističnega SNS-a, ki je med drugim izjavil, da so Hrvati živina.

"Hrvati mislijo, da so jih Slovenci 'izdali' v vseh kritičnih trenutkih njihove nacionalne zgodovine v obeh Jugoslavijah, Slovenci pa so zamerili Hrvatom, da so bili tiho v 80. letih prejšnjega stoletja in jih pustili, da se sami borijo proti komunističnemu režimu in JLA," je zapisano v Globusu.

Realnost brez olepšav
"To je politična realnost, ki jo je kot tako tudi treba sprejeti. Ni je treba polepšati z iluzijami o nekakšnih posebej dobrih zgodovinskih odnosih Slovencev in Hrvatov. Ni je treba niti poslabšati z izmišljevanjem zarot in izdaj," sklene hrvaški tedenski časopis.

M. R.