Monsantov herbicid roundup, ki se po vsem svetu uporablja za uničevanje plevela, vsebuje aktivno sestavino glifosat. Foto: EPA
Monsantov herbicid roundup, ki se po vsem svetu uporablja za uničevanje plevela, vsebuje aktivno sestavino glifosat. Foto: EPA
Monsanto
Vsa soja, pridelana v Argentini, je gensko spremenjena, kot tudi večina koruze in bombaža. Poleg tega pa so rastline postale odporne proti strupu, zaradi česar kmetje izdelke škropijo s še bolj koncentriranimi pripravki. Foto: EPA
Cristina Kirchner
Med drugim se je na pritožbe prebivalcev leta 2009 odzvala tudi predsednica Cristina Fernandez, ki je odredila posebno preiskovalno komisijo. A več od tega se ni zgodilo. Komisija se je zadnjič sešla leta 2010, navaja AP. Foto: EPA

Ameriška tiskovna agencija Associated press (AP) je pred dnevi objavila obsežen prispevek o tem, kako uničujoče vpliva nepravilna uporaba pesticidov biotehnološkega giganta Monsanto v Argentini na zdravje ljudi. Del krivde sta avtorja prispevka Michael Warren in Natacha Pisarenko pripisala tudi neustrezni zakonodaji, ki ne predpisuje strožjega nadzora nad uporabo kemikalij in njeno uporabo.

Največ žitaric v Argentini proizvedejo v provinci Santa Fe, kjer velja regulativa, da je uporaba pesticidov prepovedana na območjih, ki so od naselij oddaljena manj kot 500 metrov.

A, kot razkriva AP, temu ni tako. Kmetje pesticide uporabljajo tudi na poljih, ki so od naselij oddaljena 30 metrov. S kemikalijami niso prepojena le polja soje, koruze in bombaža, temveč celotna zemlja kot tudi podtalnica. Njihove delce nese vse do okoliških šol in domov.

Analiza krvi kar 80 odstotkov otrok, ki živijo na tem območju, je pokazala, da imajo v krvi sledi pesticidov.

Primerov rakavih obolenj vedno več
Tiskovna agencija AP navaja pričanja številnih prebivalcev v Santa Feju, med njimi tudi šolske učiteljice Andree Druetta, katere sinova sta bila prekrita s pesticidi, ko sta se kopala v bazenu za hišo. Sofii Gatice je po porodu zaradi odpovedi ledvic umrl novorojenček. Njen primer je sicer znan kot prva tožba za kaznivo dejanje nedovoljene uporabe pesticidov v državi.

V Santa Feju je stopnja obolelosti za rakom od dva do štirikrat višja kot v preostalih delih države. V sosednji provinci Chaco pa je obolelost za rakom kar štirikrat višja od povprečja, piše AP. Pojavlja se tudi vedno več primerov motenj delovanja ščitnice in kroničnih obolenj dihal.

Smrtonosni koktajl
Monsantov herbicid roundup, ki se po vsem svetu uporablja za uničevanje plevela, vsebuje aktivno sestavino glifosat.

Leta 1996 je Monstanto kmetom obljubljal, da bodo z uporabo omenjenega herbicida povečali svoj pridelek in zmanjšali uporabo pesticidov. Sprva se je uporaba kemikalij v kmetijstvu dejansko zmanjšala. A nato je udarilo kot bumerang. Rastline so postale odporne proti škropivu.

Argentinski kmetje porabijo dvakrat več pesticidov
Kmetje so zato začeli uporabljati vedno večje odmerke koncentrata, v koktajle pa so mešali vedno bolj strupene kemikalije, kot je recimo 2,4 D, ki so ga ZDA uporabljale med vietnamsko vojno (Agent Orange).

Uporaba pesticidov se je v Argentini od leta 1990 s 34 milijonov litrov povišala na več kot 317 milijonov litrov, ki jih uporabijo danes. Argentinski kmetje tako porabijo kar dvakrat več pesticidov, kot jih porabijo v ZDA.

Kmetje niso obveščeni
Monsanto ves čas trdi, da je uporaba glifosata neškodljiva, a le, če se uporablja na pravilen način. Kakšen je pravilen način, pa mnogo kmetov ne ve, saj niso ustrezno obveščeni.

Kmetu Fabianu Tomassi, ki je tri leta sam pripravljal kemični pripravek, je preostalo le še nekaj dni življenja. Zaradi neustrezne zaščite pri uporabi pesticidov je zbolel za nevrološko boleznijo polinevropatijo. "Zmešal sem na milijone litrov strupa, in to brez kakršne koli zaščitne maske, rokavic ali posebnih oblačil. Nihče me ni z ničimer seznanil. Kaj se mi je zgodilo, sem izvedel šele po tem, ko sem se posvetoval z znanstveniki."

Monsanto: Gli zavrača očitke
Na pisanje AP-ja se je že odzval Monsanto, ki zanika, da so za težave z zdravjem prebivalcev Santa Feja povezane z uporabo njihovega pesticida. Prav tako zanikajo, da so odgovorni za večje število rakavih obolenj in smrti ob rojstvu.

Argentinsko vlado so pozvali k večjemu nadzoru uporabe pesticidov, sicer pa so podvomili o kredibilnosti zbranih podatkov AP-ja. "Če se pesticidi uporabljajo na napačen način, potem je zagotovo v interesu vseh - javnosti, vlade, kmetov, kemične industrije in Monsanta -, da se ta praksa prekine," so zapisali v sporočilu za javnosti.