Rusi bodo Londonu odgovorili z enakim ukrepom - izgonom njihovih diplomatov. Foto: Reuters
Rusi bodo Londonu odgovorili z enakim ukrepom - izgonom njihovih diplomatov. Foto: Reuters
Nikki Haley
Haleyjeva je uporabe kemičnega orožja obtožila tudi sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Theresa May
Britanska preiskava je ugotovila, da je za napad na Skripala in njegovo hčerko odgovorna Rusija. Foto: Reuters
Zastrupitev ruskega vohuna še odmeva

London se je za izgon 23 ruskih diplomatov odločil, ker se Moskva ni odzvala na britanski ultimat, naj pojasni napada z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega vohuna Sergeja Skripala. "Za nas je stališče britanske strani absolutno neodgovorno," je dejal predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. Napovedal je, da bodo povračilni ukrepi sledili "kmalu" in da se bo predsednik Putin odločil za možnost, ki bo najbolj ustrezala ruskim interesom.

Tudi zunanji minister Lavrov je napovedal, da bo do izgona britanskih diplomatov prišlo "kmalu", obtožbe britanske premierke Therese May na račun Rusije pa je označil za "nore". Lavrov je še dejal, da je britanska vlada tako pristopila k temu primeru zaradi težav, ki jih ima z brexitom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem izrazil podporo Veliki Britaniji. "Velika Britanija od začetka tedna podrobno seznanja Francijo z dokazi, ki so jih zbrali britanski preiskovalci in kažejo na rusko odgovornost za napad," so sporočili iz Macronovega urada. "Francija se strinja z britanskim mnenjem, da ni druge verodostojne razlage, in izraža solidarnost s svojo zaveznico," so sporočili iz Elizejske palače po jutranjem telefonskem pogovoru med Macronom in Mayevo. Voditelja sta obsodila vsakršno uporabo kemičnega orožja in se strinjala s pomenom evropske in čezatlantske enotnosti.

Macron je pozneje napovedal, da bo Francija v prihodnjih dneh uvedla ukrepe proti Rusiji.

Četverica zaveznic krivi Rusijo
Voditelji Francije, Nemčije, Velike Britanije in ZDA so medtem v četrtek po poročanju Reutersa sprejeli skupno izjavo, v kateri so obsodili kemični napad na nekdanjega ruskega dvojnega agenta ter zanj okrivili Rusijo. "Gre za napad na britansko suverenost," so zapisali, uporaba živčnega strupa pa je, kot piše v izjavi, jasna kršitev Konvencije o kemičnem orožju in mednarodnega prava. "To ogroža varnost vseh nas," so zapisali.

Četverica držav je Rusijo še pozvala, naj Organizaciji za prepoved kemičnega orožja popolnoma razkrije vse svoje programe živčnega strupa novičok.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ocenil, da je za napad na Skripala odgovorna Rusija. Dodal je še, da napad ustreza brezobzirnemu ravnanju Rusije v minulih letih. "Nobenega razloga nimamo, da bi postavljali pod vprašaj izsledke preiskave in ocene velike Britanije," je dejal Stoltenberg.

Lavrov: Absurdno bi bilo, da bi Moskva izvedla napad
Moskva je spet zavrnila obtožbe. Kot je poudaril Lavrov, bi bilo za rusko državo absurdno, da bi omenjeni napad izvedla tik pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami to nedeljo in pred svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga bo gostila junija in julija. "Načeloma v nobeni situaciji ni mogoče kar predvidevati, da je v to vpletena Ruska federacija (...) A tudi če bi hipotetično sprejeli boleče sprijeno logiko naših zahodnih kolegov, kdo pri zdravi pameti bi pomislil, da se bo odločila Ruska federacija sama sebi nakopati takšne probleme na predvečer predsedniških volitev, na predvečer svetovnega prvenstva v nogometu? Nobenega motiva ni," je v izjavi na spletni strani zunanjega ministrstva zapisal Lavrov.

Rjabkov: Ni bilo programa za razvoj novičoka
Lavrovov namestnik Sergej Rjabkov je medtem zatrdil, da Rusija ni imela programov za razvoj novičoka. "Želim povedati z vso gotovostjo, da Sovjetska zveza ali Rusija ni imela programov za razvoj bojnega strupa, imenovanega novičok," je izjavil za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Ob tem se je obregnil ob ljudi, ki širijo informacije o domnevnem obstoju programa. Prvi je o tem javno spregovoril sovjetski kemik Vil Mirzajanov, ki živi v ZDA. "Vse raziskave na področju novih bojnih strupov smo končali, ko smo se pridružili konvenciji (o kemičnem orožju), in lani so bile uničene vse zaloge bojnih strupov," je dejal Rjabkov in dodal, da ZDA tega še niso storile.

Nikki Haley: Tak napad se lahko zgodi kjer koli
Predtem je ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley izjavila, da bi se lahko podoben napad s kemičnim orožjem, kot se je zgodil v Veliki Britaniji, zgodili tudi v New Yorku, če mednarodna skupnost ne bo ustrezno ukrepala. "Članice Varnostnega sveta nenehno ponavljajo, da so proti uporabi kemičnega orožja v vseh primerih. Ena izmed članic je zdaj obtožena uporabe kemičnega orožja na suverenih tleh druge članice. Če od Rusije ne bomo zahtevali odgovornosti, potem kredibilnost tega sveta ne bo preživela," je opozorila veleposlanica ZDA in dodala: "Če ne bomo sprejeli takojšnjih konkretnih ukrepov, potem Salisbury ne bo zadnji kraj uporabe kemičnega orožja. Lahko se uporabi tudi tukaj v New Yorku ali v mestu katere koli druge države, ki sedi v tem svetu. Gre za ključni trenutek." Dejanja Rusije je primerjala z dejanji Severne Koreje. Opozorila je tudi, da ruski zaveznik, sirski predsednik Bašar Al Asad, na veliko uporablja kemično orožje v Siriji.

Bela hiša prvič odgovornost pripisala Rusiji
"Rusi se pritožujejo, da jih preveč kritiziramo. Če prenehajo uporabljati kemično orožje proti sovražnikom, če ustavijo uporabo kemičnega orožja, ki v Siriji pobija otroke, če izročijo vse informacije o strupu, ki je bil uporabljen v Salisburyju, bomo seveda nehali. Samo prenehajte nam dajati toliko razlogov za kritike," je poziv na Moskvo naslovila ameriška veleposlanica.

Njeno stališče je s kratko izjavo podprla tudi Bela hiša, ki je prvič od začetka afere odgovornost za napad pripisala Rusiji in izrazila podporo britanski odločitvi za izgon ruskih diplomatov. Bela hiša je v sporočilu navedla, da dejanje ustreza vzorcu vedenja, s katerim Rusija ne upošteva mednarodnih pravil, spodkopava suverenost in varnost držav ter poskuša spodkopati zahodne demokratične ustanove ter procese. "ZDA sodelujejo z zavezniki in partnerji, da se podobno gnusen napad ne bo ponovil," je zapisala Bela hiša.

Izredno zasedanje VS-ja je zahtevala Velika Britanija, ki je zaradi napada z ruskim živčnim strupom že izgnala več kot 20 ruskih diplomatov.

Zastrupitev z živčnim strupom novičok
Spomnimo, nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija sta bila žrtvi napada na začetku marca v angleškem Salisburyju, v bolnišnici pa je zaradi strupa pristalo več deset ljudi. Skripal je delal kot ruski obveščevalec, nato so ga leta 1995 v Madridu na svojo stran pridobili Britanci. Leta 2004 so ga odkrili Rusi in pristal je v zaporu zaradi izdaje. V Veliko Britanijo se je vrnil v okviru izmenjave, ko so ZDA leta 2010 Moskvi vrnile deset aretiranih ruskih vohunov.

Britanska preiskava je ugotovila, da je za napad na Skripala in njegovo hčerko odgovorna Rusija in premierka Theresa May je Moskvi pustila nekaj manevrskega prostora, ko je zahtevala odgovornost, saj je dopustila možnost, da je Rusija morda izgubila nadzor nad lastnim strupom.

Veleposlanik Rusije okrivil Britance
V Moskvi so se na očitke odzvali z zanikanjem, ogorčenjem in grožnjami. Podoben je bil odziv veleposlanika Rusije pri ZN-u Vasilija Nebenzje. "London ustvarja histerično ozračje in radi bi opozorili, da to ne bo ostalo brez našega odziva," je posvaril Rus in kritiziral ukrepanje Londona brez preiskave strokovnjakov Organizacije za prepoved kemičnega orožja. "Njih argumenti Londona ne bodo prepričali," je dejal Nebenzja.

Britanski veleposlanik pri ZN-u Jonathan Allen je odvrnil, da je London že povabil omenjeno organizacijo, naj izvede neodvisno preiskavo, VS pa je posvaril, naj se ne pusti zavesti. Nebenzja je zagotovil, da Rusija ni imela nobenega razloga za poskus umora Skripala, ki je menda idealna žrtev za zaroto proti Rusiji in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami.

"Najverjetnejši vir kemikalije so države, ki so od konca 90. let preteklega stoletja izvajale intenzivne raziskave teh orožij, vključno z Veliko Britanijo. Če so tako zelo prepričani, da je šlo za sovjetski plin novičok, potem pomeni, da so imeli vzorce in formule za izdelavo," je poskušal Nebenzja okriviti Britance.

Allen mu je vrnil s citatom Vladimirja Putina, ki je leta 2010 izjavil naslednje: "Izdajalci bodo stegnili pete, verjemite mi. Izdali so prijatelje, soborce. Kar koli so dobili v zameno za to, tistih 30 srebrnikov se jim bo zataknilo v grlu."

Britanska stališča so v Varnostnem svetu podprli še veleposlaniki Francije, Švedske in Poljske, Nebenzja pa je zagotavljal, da ni nobene logike, da bi Rusija izvedla tak napad pred svetovnim prvenstvom v nogometu in predsedniškimi volitvami. Med govorom se je tudi norčeval iz britanske policije, ki bi po njegovem mnenju "potrebovala Sherlocka Holmesa za boljšo preiskavo".

Zastrupitev ruskega vohuna še odmeva