Protestnike so že na začetku razgnali. Foto: Reuters
Protestnike so že na začetku razgnali. Foto: Reuters
Prekinjena parada ponosa

Približno 30 aktivistom je policija preprečila, da bi na paradi ponosa opozorili na diskriminacijo gejev in lezbijk. Skoraj takoj jih je več deset policistov zgrabilo in jih strpalo v policijska vozila in bližnje avtobuse. Med aretiranimi je bilo več Britancev in Rusov, tudi voditelj ruskih gejev Nikolaj Aleksejev. Po ulici se je sprehajal s prijateljem, oblečenim v žensko, policija pa je prijetje utemljila z dejstvom, da je hodil s transvestitom. "Za geje v Rusiji ni svobode," je dejal britanski gejevski aktivist Peter Tatchell. "Predsednika Medvedjeva pozivamo, naj se sreča z nami."

Kot je znano, so moskovske oblasti prepovedale gejevsko parado. Župan Jurij Lužkov je znan kot oster nasprotnik istospolno usmerjenih, njihove parade pa je označil kot satanske.

Kot poroča Reuters, so ruski policisti ob aretaciji novinarje potisnili ob stran, pri tem pa ni bilo nasilnih izgredov.

Pred tem se je kakšnih 50 protestnikov iz pravoslavnih in nacionalističnih združenj danes zbralo na protigejevskem zborovanju. Policija je prijela enega udeleženca, ki je uradnike v Kremlju obtožil, da so homoseksualci.

Po svetu bodo sicer v številnih državah zaznamovali dan proti homofobiji, ki so ga prvič zaznamovali leta 2003 v Kanadi na pobudo organizacije Emergence. Zadnja tri leta k pravicam istospolno usmerjenih ob dnevu proti homofobiji, 17. maju, pozivajo tudi v vse več drugih državah. K. T.

Prekinjena parada ponosa