Glede na poročilo Amnesty Internationala naj bi bilo med civilnimi tarčami ruskih napadov tudi mesto Alepo. Foto: Reuters
Glede na poročilo Amnesty Internationala naj bi bilo med civilnimi tarčami ruskih napadov tudi mesto Alepo. Foto: Reuters
Vladimir Putin je dejal, da ima ruska vojska še veliko rezerv in da bo po potrebi uporabila še naprednejše orožje. Foto: Reuters
Rusija
Rusija je z letalskimi napadi okrepila položaj sirskih vladnih sil. Foto: EPA

"Znova niso objavili nič konkretnega ali novega. Poročilo vsebuje klišeje, laži in ponaredke, ki smo jih že večkrat razkrili, "napačne informacije"," je v odzivu na poročilo nevladne organizacije s sedežem v Londonu dejal predstavnik za odnose z javnostmi ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov in prav tako zanikal namigovanja oziroma obtožbe, da bi Rusija v Siriji uporabljala kasetne bombe.

AI ne more dokazati svojih navedb
"AI samozavestno trdi, da ni nobenih vojaških tarč ali skrajnežev na območjih, ki so jih domnevno zadela ruska letala. A tega ne morejo vedeti in nikakor preveriti,"
je zatrdil Konašenkov in dodal, da gre za prazne očitke brez dokazov, ki so osnovani na napačnih virih.

Do informacij prek telefonskega spraševanja
Nato pa nadaljeval. "Celo v uvodu je zapisano, da so bila vsa navedena dejstva raziskovana na daljavo, z informacijami, prejetimi prek telefonskega spraševanja tako imenovanih lokalnih aktivistov, ki pa, kot je zapisano, niso ne videli ne slišali letala. Vojna v Siriji traja skoraj pet let. V njej je bilo ubitih približno 300.000 ljudi. Nenavadno je, da AI ne razišče, kdo je povzročil vojne zločine, preden je Rusija začela izvajati letalske napade," je dodal Konašenkov.

200 mrtvih civilistov v šestih napadih?
Nevladna organizacija AI je pred tem v poročilu zapisala, da je bilo v šestih ruskih napadih v Siriji do 29. novembra ubitih najmanj 200 civilistov. "Po nekaterih napadih so na poročila o civilnih žrtvah odgovorili z zanikanjem, po drugih so se preprosto zavili v molk. Zato je ključno, da se domnevne kršitve preiščejo neodvisno in nepristransko," je dodal direktor za Bližnji vzhod in severno Afriko pri AI-ju Philip Luther.

Objavljeno poročilo človekoljubne organizacije nakazuje na "dokaze o kršitvah mednarodnega prava". AI pravi, da je Rusija v Siriji morda uporabila z mednarodnim pravom prepovedano kasetno strelivo in nevodene bombe na poseljenih območjih. AI izpostavlja šest napadov v Homsu, Idlibu in Alepu, v katerih naj bi bilo ubitih več kot že omenjenih 200 civilistov in približno ducat sirskih upornikov.

Cilji večkrat uporniki kot Islamska država
Rusija je vojaško akcijo v Siriji začela konec septembra. Moskva ves čas zatrjuje, da z zračnimi napadi v Siriji cilja le položaje terorističnih skupin. Rusi podpirajo predsednika Bašarja Al Asada in zagotavlja, da je njen namen uničiti "teroristične cilje", čeprav so ZDA prepričane, da so večkrat kot Islamska država cilji ruskih napadov sirske opozicijske sile, ki se bojujejo proti Asadu in jih podpira Zahod.

"Nekateri ruski zračni napadi so neposredno merili civiliste ali civilne objekte na poseljenih območjih brez dokazov o vojaških tarčah ali celo zdravstvene objekte, njihov rezultat pa so bile smrt in poškodbe civilistov. Takšni napadi morda predstavljajo vojne zločine," je dejal Luther. "Rusija mora končati nediskriminatorne in druge nezakonite napade. Ustaviti morajo vsakršno uporabo kasetnega streliva in prenehati uporabljati nevodene bombe na civilnih območjih."

Poročilo na podlagi pogovorov s pričami – med katerimi so tudi zdravniki – in preživelimi navaja, da so ruske oblasti prikrile škodo na mošeji in poljski bolnišnici, ki je bila povzročena v zračnem napadu. Po pogovorih s pričami AI ugotavlja, da pri nekaterih napadih v bližini ni bilo vojaških ciljev.

Kabinet Putina: Poročilo bomo pregledali
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je v prvem odzivu dejal, da poročila še niso videli, da pa ga bodo pregledali. "Nimamo nobenih informacij o zanesljivosti podatkov, ki jih je posredoval Amnesty International," je izjavil Dmitrij Peskov. Tudi vir na ruskem zunanjem ministrstvu je podvomil o virih AI-ja: "Pomembno je vedeti, kakšne vire uporablja AI. Sirski observatorij za človekove pravice za nas ni vir informacij."

General Kartopolov: Napade bomo še okrepili
General Andrej Kartopolov pa je dejal, da Rusija ne le da bo nadaljevala napade, ampak jih bo še okrepila. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je govoril o učinkovitosti ruskih pilotov, je dodal, da bodo po potrebi v boju proti terorizmu uporabili še naprednejšo vojaško silo in da doslej še zdaleč niso uporabili vseh zmogljivosti, ki jih imajo.