Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Histerijo zganjajo umetno," je na javni televiziji povedal Peskov. "Tisti, ki so pripeljali svoje sile od drugod, nas obtožujejo nenavadne vojaške aktivnosti na našem lastnem ozemlju," je očital ZDA.

Zahodne države so ta teden opozorile na aktivnosti ruske vojske v bližini meje z Ukrajino, Washington pa je sporočil, da je zaradi tega resno zaskrbljen.

V Ukrajini že leta poteka konflikt med oblastmi v Kijevu in proruskimi separatisti na vzhodu države, potem ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim leta 2014. Ukrajina in njene zahodne zaveznice očitajo Rusiji, da na območje pošilja svoje pripadnike in orožje, da bi pomagala separatistom. Moskva te obtožbe zanika.

Peskov se je odzval, potem ko ameriški zunanji minister Antony Blinken v soboto ni želel neposredno komentirati, ali ameriške obveščevalne službe verjamejo, da si želi ruski predsednik Vladimir Putin zavzeti dele Ukrajine. "Ne vemo, kaj so namere predsednika Putina. Ampak vemo, kaj se je dogajalo v preteklosti," je odgovoril.

Putin je medtem v četrtek očital Zahodu, da namerno zaostruje konflikt v Ukrajini z vojaškimi vajami v Črnem morju in s poleti blizu meje z Rusijo.

Kljub trajajočim napetostim je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov sporočil, da trenutno potekajo priprave na nov vrh med Putinom in predsednikom ZDA Joejem Bidnom, potem ko sta se letos prvič srečala v Ženevi.

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov je ta konec tedna dejal, da je Rusija ob meji z Ukrajino nakopičila več kot 92.000 vojakov in da se pripravlja na napad do konca januarja ali začetka februarja, poroča Reuters.

Budanov je dejal, da bi napad vključeval zračne in topniške napade ter oklepne enote, sledil pa bi vdor padalcev na vzhodu in napad marincev v Odesi in Mariupolu. Manjši napad naj bi izvedli tudi skozi Belorusijo, je še dejal Budanov. Moskva je takšne navedbe že zavrnila kot hujskaške.