Na ladji Costa Allegra je tisoč ljudi. Na ladjo so pripeljali tudi manjši električni generator za ponovno vzpostavitev najosnovnejših funkcij na ladji, med drugim stranišč. Foto: Reuters
Na ladji Costa Allegra je tisoč ljudi. Na ladjo so pripeljali tudi manjši električni generator za ponovno vzpostavitev najosnovnejših funkcij na ladji, med drugim stranišč. Foto: Reuters

Tanja Mljač z MZZ-ja je za MMC še dejala, da je slovensko ministrstvo v nenehnem stiku z Rimom, ki ga o stanju potnikov in ladji Costi Allegri obvešča družba Costa Cruciere. Ladjo že vleče proti otoku Mahe francoska ribiška ladja, ki je prva prispela do Coste Allegre s tisočimi ljudmi na krovu.

Med njimi je 413 članov posadke in 636 potnikov iz 25 držav. Največ je Italijanov (135), Francozov (127), Avstrijcev (100) in Švicarjev (90), pa tudi 12 Slovencev - en je član posadke, 11 pa je turistov.

Na otok Mahe naj bi francoska ribiška ladja Costo Allegra privedla v četrtek okoli 6.00 po srednjeevropskem času, so sporočili iz družbe Costa Crociere. Vse potnike bodo nastanili v hotele v prestolnici Sejšelov Viktorija. Za pomoč pri dodatni namestitvi pa so lokalne oblasti zaprosile tudi domačine. Prav tako potnike na otoku že čakajo tri letala, ki jih bodoprepeljala v Rim.

Na ladjo v torek prispel helikopter s hrano
Ker je na 188 metrov dolgi Costi Allegri požar izbruhnil v bližini generatorjev, je ladja ostala brez elektrike. Že v torek je zato nad ladjo prispel helikopter s hrano in satelitskimi telefoni. Sejšelsko plovilo pa je prepeljalo manjši električni generator za ponovno vzpostavitev najosnovnejših stvari na ladji, med drugim stranišč.

To je že druga letošnja nesreča med ladjami družbe Costa Crociere. Januarja je v bližini toskanske obale nasedla ladja Costa Concordia z več kot 4.000 potniki in člani posadke. V nesreči je umrlo najmanj 25 ljudi, sedem jih še pogrešajo.

Družba se je potnikom že opravičila za napako in jim obljubila čimprejšnjo vrnitev domov. Costa Crociere je sprva načrtovala, da bo potnike izkrcala na manjšem bližnjem otočku, ki pa ni imel primerne nastanitve za tako veliko število ljudi.