Proteste je izzvala smrt 15-letnega mladeniča, ki je klonil pod streli policista. Foto: EPA
Proteste je izzvala smrt 15-letnega mladeniča, ki je klonil pod streli policista. Foto: EPA
Policisti in protestniki so zasedli ulice nekaterih grških mest. Foto: EPA

Protestniki, večinoma privrženci anarhističnih skupin in skrajne levice, so se tudi preteklo noč v več mestih spopadli s policisti, ki so uporabili solzivec. Grške oblasti so sicer prijele policista, vpletena v smrt 15-letnega najstnika, ki trdita, da sta z orožjem odgovorila v samoobrambi, vendar razjarjenih protestnikov to ni ustavilo. Ponoči so znova razbijali izložbe, zažigali avtomobile in se spopadali s policijo. Ranjenih je bilo več deset protestnikov in policistov.

Premier Costas Karamanlis je v žalnem pismu staršem mrtvega najstnika izrazil globoko obžalovanje zaradi njegove smrti, notranji minister Prokopis Pavlopulos, ki je po incidentu ponudil svoj odstop, a ga je Karamanlis zavrnil, pa je pozval tako protestnike kot policijo, naj se brzdajo. V prvem javnem nagovoru po ozbruhu nasilja je premier obžaloval, da "so skrajneži izkoristili to tragedijo in pokazali, da je njihov edini cilj širjenje nasilja". Dodal je, da "nespremenljivih in nevarnih dogodkov ne bomo tolerirali. Država bo zavarovala državljane in družbo. To je še najmanj, kar dolgujemmo Aleksisu".

Protesti po vsej Grčiji
Skupine protestnikov so znova obkrožile ulice okoli politehnične univerze v Atenah, prevračale avtomobile in netile požare. Mnogi so se zatekli v kampus, saj policija tja po zakonu ne sme vstopiti. Protestniki so zasedli tudi grški konzulat v Berlinu.

Po policijskih podatkih je bilo prvi dan nemirov ranjenih 24 policistov, eden izmed njih resno, poškodovanih pa je bilo 31 trgovin, devet bank in požganih 25 avtomobilov. Aretiranih je bilo šest protestnikov.

Protesti so se iz Aten razširili tudi v Solun, kjer je sta se shoda pred dvema policijskima postajama sprevrgla v spopade s policijo, ko so nekateri od približno 1.000 protestnikov napadli policijo in bližnje trgovine s kamni in zažigalnimi bombami, in v Patras ter na otoka Kreto in Krf.

Množični protesti na univerzah
Nekateri protestniki so noč preživeli na univerzah. "Na vladno politiko moramo odgovoriti množično in na miren način," so zapisali v podmladku socialistične stranke PASOK. Univerzitetni profesorji so napovedali, da bodo raje začeli tridnevno stavko, kot pa se v sredo pridružili vsesplošni stavki proti pokojninski reformi in gospodarski politiki.

Smrt najstnika povod, ne vzrok protestov
"Nasilni protesti so se začeli zaradi streljanja, a to je bila le pika na i; težava je v vladni gospodarski politiki, škandalih in njeni apatiji", je stanje v Grčiji, ki je privedlo do protestov, povzel Takis Kafetzis, profesor politologije na Peloponeški univerzi. Naslednjih nekaj dni bo ključnih za preživetje vlade. Vladajoča Nova demokratska stranka ima v parlamentu krhko večino, ker pa sindikati za sredo napovedujejo 24-urno splošno stranko zaradi napovedane pokojninske reforme, privatizacije in visokih življenjskih stroškov, bi se Grki lahko kmalu podali na predčasne volitve. Še posebej, če bodo Atene zaradi protestov znova v ognju, dodaja profesor Kafetzis.

K. T./T. V.