Operaterji očitke zavračajo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Postopek je agencija uradno uvedla 28. decembra lani, zajema pa tudi hrvaško združenje delodajalcev s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij HUP-ICT. Cilj postopka je ugotoviti, ali so vpleteni deležniki z izmenjavo poslovno občutljivih informacij v zvezi z namero za uskladitev višine cen svojih storitev z inflacijo omejevali konkurenco, je sporočilo AZTN-ja povzela Hina.

Telekomunikacijski operaterji so v svojih odzivih poudarili, da je indeksacija v skladu z mnenjem Hrvaške agencije za omrežne dejavnosti (HAKOM) iz leta 2022.

Pri A1 Hrvatska so zavrnili očitke o kakršnem koli dogovarjanju oz. usklajevanju med telekomunikacijskimi podjetji glede uvedbe indeksacije. "To je izključno poslovna odločitev podjetja v skladu s prakso EU-ja in mnenjem HAKOM-ja," je sporočilo podjetje.

Tudi združenje HUP-ICT odločno zavrača sodelovanje v kakršnem koli nezakonitem dogovarjanju. "HUP-ICT bo AZTN-ju posredoval vse potrebne informacije in dokumentacijo, s katero razpolaga, ki bo nedvomno dokazovala, da ni bilo ravnanja, ki bi odstopalo od danih norm in vseh standardov zakonitega ravnanja," so zapisali v odzivu za Hino.

HAKOM je lani hrvaškim telekomunikacijskim operaterjem omogočil, da svoje tarife prilagodijo stopnji inflacije, podobno kot so to storili operaterji drugod po Evropi, tudi v Sloveniji. To možnost so izkoristili vsi trije dotični operaterji, kar je podražilo njihove storitve.

Po poročanju Hine so se cene pri A1 zvišale za 8,5 odstotka, pri Telemachu za 8,3 odstotka, pri HT-ju pa za pet odstotkov.