Eyjafjallajökull se je zdaj umiril, a prebuja se drugi velikan. Foto: EPA
Eyjafjallajökull se je zdaj umiril, a prebuja se drugi velikan. Foto: EPA

Islandski geologi so zaznali "visoko tveganje" pred izbruhom drugega največjega ognjenika na otoku, saj so v zadnjem času opazili vse več manjših potresov na tem območju, poroča Telegraph.

Potrebne dodatne meritve
Profesor Pall Einarsson je razložil, da je ognjeniška dejavnost Bárdarbunge, kot se imenuje ognjenik, močno povečana, kar "zbuja utemeljeni sum za strah in skrb", ne morejo pa še napovedati moči in verjetnosti, da bi trenutni premiki pod zemljo pripeljali do izbruha. Kljub temu pa je opozoril, da so potresi v okolici ognjenika najmočnejši v zadnjem času in da ni nobenega dvoma, da se lava dviga.

"Gre za ognjeniško najdejavnejše območje na Islandiji, opraviti pa bomo morali še več natančnih meritev, da bi lahko natančno ugotovili globino potresov, kar pa je zaradi prekritosti površja z ledeniki zelo težavna naloga," je dodal Einarsson.

Bárdarbunga je zadnjič izbruhnil leta 1910, njegov najmočnejši izbruh pa sega v davno leto 1477, ko se je iz njega valil gost dim in pepel. Takrat je iz ognjenika steklo tudi največ lave v zadnjih 10.000 letih na Zemlji.

Gre za drugi največji ognjenik v državi, ki je večji od ognjenika Eyjafjallajökull, ki je lani spomladi zaradi pepela zaprl večino evropskega zračnega prostora in potnikom povzročil obilico težav.