Prvič od neodvisnosti Kosova so glasovali tudi kosovski Srbi, a brez zapletov in incidentov tudi tokrat ni šlo. Foto: Reuters
Prvič od neodvisnosti Kosova so glasovali tudi kosovski Srbi, a brez zapletov in incidentov tudi tokrat ni šlo. Foto: Reuters
Kosovska Mitrovica
Policisti so volišče v osnovni šoli Svetega Save po incidentih zaprli predčasno. Foto: Reuters
Kosovska Mitrovica
Volilna komisija je začela sporočati delne neuradne izide, čeprav ni jasna usoda glasov iz Mitrovice. Foto: Reuters
Kosovo po volitvah
Prvi izidi volitev na Kosovu

Volilna komisija v Prištini je začela objavljati prve neuradne izide volitev občinskih svetov in županov. O tem, kako so glasovali v štirih srbskih občinah na severu Kosova, ni še nič znanega, v večinsko srbskih občinah južno od reke Ibar pa bo za izvolitev župana potreben drugi krog, negotov je še izid v Gračanici.

Na celotnem Kosovu je bilo deset županov z absolutno večino glasov izvoljenih že v prvem krogu - med njimi štirje iz vrst vladajoče Demokratske stranke Kosova (PDK) premierja Hashima Thacija, trije pa iz največje opozicijske stranke, Demokratske lige za Kosovo (LDK). V preostalih več kot 20 občinah bodo morali počakati na 2. krog volitev, ki bo 1. decembra.

Skromna udeležba - manj kot 50-odstotna
Udeležba na volitvah, na katerih so lahko prvič sodelovali tudi Srbi s severnega dela Kosova, je bila razmeroma nizka, saj je po podatkih volilne komisije Kosova glas oddalo le 47,82 odstotka od skoraj 1,8 milijona volilnih upravičencev. Volilna komisija še nekaj ur po zaprtju volišč ni imela podatkov iz srbskih občin Kosovska Mitrovica, Leposavić in Zubin Potok.

Razdejanje na osnovni šoli
To so bile sicer prve volitve vse od razglasitve neodvisnosti Kosova, ki so bile na celotnem ozemlju države, torej tudi v srbskih občinah na severu, kjer so se zgodili tudi vandalski napadi na volišča. V Kosovski Mitrovici so namreč neznanci razbili nekaj volilnih mest ter napadli volivce in člane komisije.

Okoli 30 zamaskiranih skrajnežev je na volišču v osnovni šoli Svetega Save za seboj pustilo razdejanje. Pregnali so volivce, ki so se bolj množično na volišča napotili zvečer, saj so jih čez dan nasprotniki volitev, med katerimi so bili pripadniki srbskih skrajnih skupin Obraz, Dveri in Naši, snemali in fotografirali. Policija je uporabila solzivec, člane volilne komisije in opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi pa je evakuirala, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Beograda Marta Razboršek.

Krstimir Pantić, kandidat za župana na Državljanski listi Srbska, ki jo podpira Beograd, je za napad obtožil Demokratsko stranko Srbije nekdanjega premierja Vojislava Koštunice in njihovega predstavnika Marka Jakšića, ki je skrbel za bojkot volitev. Koštunica se je odzval, da so Pantićeve izjave žaljive za njegovo stranko, saj so Srbi na severu samo dokazali, da ne priznavajo lažne države. Pantić, ki je bil pred dvema dnevoma sam tarča napada, zaradi incidentov v več občinah na severu Kosova in drugih kršitev pričakuje razveljavitev volitev, vendar odločitve še ni, dodaja Razborškova.

Policija je poleg tega pred srednjo tehnično šolo na severu Kosovske Mitrovice, kjer je bilo volišče, odkrila razstrelivno napravo.

Zarif obsodil necivilizirana in kriminalna dejanja
Posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za Kosovo in vodja misije UNMIK Farid Zarif je zaradi incidentov izrazil obžalovanje. Ostro je obsodil necivilizirana in kriminalna dejanja, katerih namen je rušenje volilnega procesa z onemogočanjem demokratične pravice ljudi do volilne udeležbe. "Ta uničujoča huliganska dejanja nimajo prostora v civiliziranih in demokratičnih družbah, storilce pa je treba kar najhitreje kaznovati," je sporočil Zarif.

Kfor zanika krivdo
Na srbske kritike, da mednarodna skupnost ni dovolj hitro in učinkovito posredovala pri incidentih, so se odzvali pri Kforju, kjer so dejali, da so njihovi pripadniki posredovali na zahtevo Eulexa takoj, ko so na voliščih izbruhnili neredi. Vodja srbskega urada za medije Milivoje Mihajlović je namreč v nedeljo dejal, da se je na severu Kosova zgodilo 1.500 incidentov, kar bi mednarodna skupnost lahko preprečila, a "so Eulex, Kfor in kosovska policija zadeve le opazovali in niso posredovali".

Izvedbo volitev je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli aprila. Volitve so bile tudi pomemben preizkus pred parlamentarnimi prihodnje leto, bile pa so dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.

Kosovo po volitvah
Prvi izidi volitev na Kosovu