Mesto In Amenas s plinarno. Talce so zajeli okoli 50 kilometrov stran od samega mesta. Foto: Reuters
Mesto In Amenas s plinarno. Talce so zajeli okoli 50 kilometrov stran od samega mesta. Foto: Reuters
Talec
Nekarere talce je v bolnišnici obiskal alžirski minister za energijo. Foto: EPA

V nedeljo je alžirska vojska v kompleksu In Amenas našla še 25 trupel, za katera so ugotovili, da pripadajo talcem. Oblasti so sicer v soboto sprožile obsežen napad na območje, na katerem so islamisti od srede zadrževali več kot sto ljudi. Za ta korak so se odločili, ko so skrajneži začeli streljati tujce.

Med mrtvimi je bilo 32 ugrabiteljev, nekaj pa so jih tudi aretirali. Državljanstvo nekaterih ubitih talcev še ni znano. Med pogrešanimi je več britanskih, ameriških, norveških in japonskih državljanov. Filipinska vlada je sporočila, da je bilo ubitih šest Filipincev in da štiri še pogrešajo Obenem je bilo rešenih skupno 685 alžirskih delavcev in 107 tujcev.

Oglasila sta se že britanski premier David Cameron in ameriški predsednik Barack Obama, ki sta "teroriste" obtožila za smrt nedolžnih ljudi, francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drain pa je ugrabitev označil za "vojno dejanje". "Islamski skrajneži so ves čas trdili, da je šlo za ugrabitev, a ko govorimo o tolikšnem številu ljudi, gre po mojem mnenju bolj za vojno dejanje," je dejal.

Delo bo steklo čez dva dni
Obsodbe zahodnih voditeljev se kar vrstijo, zato je alžirski minister za energijo Youcef Yousfi obljubil, da bo država naredila vse za okrepitev varnosti na svojih nahajališčih plina in nafte, pri tem pa ne potrebuje zunanje pomoči. Na plinskem nahajališču Im Amenas na jugu Sahare se bo po končani drami delo sicer nadaljevalo že čez dva dni.

Po poročanju nekaterih afriških časopisov je odgovornost za krvavo dejanje prevzel Mokhtar Belmokhtar, ki naj bi v videosporočilu opisal ves potek dogajanja. Govor naj bi posnel že 17. januarja, ko je bila drama na vrhuncu, v njem pa je izjavil, da je pripravljen na pogajanja z zahodnimi in alžirskimi voditelji v trenutku, ko bodo prekinjene vse vojaške operacije proti islamistom v Maliju.

Vzrok res posredovanje v Maliju?
Tudi sami ugrabitelji so med zajetjem sporočili, da gre za maščevanje za posredovanje francoskih vojakov proti islamistom v sosednjem Maliju. A glede tega obstajajo dvomi, saj je bil celoten napad po ocenah poznavalcev zelo dobro načrtovan, kar terja čas, medtem ko se je Francija za posredovanje v Maliju odločila šele pred dobrim tednom.

Spomnimo, kriza se je začela v sredo, ko so skrajneži ugrabili dva avtobusa, ki sta tuje delavce želela pripeljati na odročno plinsko polje na jugu države. Že med ugrabitvijo sta umrla Britanec in Alžirec. Skrajneži so nato obkolili še alžirske in tuje delavce v kompleksu, ki ga je nato obkolila alžirska vojska.